Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Afacere dubioasă cu vedete. Misterul unui eveniment de sute de mii de euro

teatru

Un festival de teatru care a costat 400.000 de euro ridică serioase semne de întrebare în privinţa cheltuirii banilor publici. Implicate sunt vedete precum Maia Morgenstern şi Anca Sigartău.

Teatrului Bacovia din Bacău a organizat Festivalul Theaterstock, în luna august. S-au cheluit 400.000 de euro, din care conducerea instituției publice a ales să dirijeze 200.000 de euro printr-un cont al unui ong nou înființat. Justificarea oficială a venit de la un anume Dragoş Pandele, reprezentant al asociaţiei prin care s-au rulat banii şi voluntar la teatru. Potrivit acestuia, teatrul nu are voie să aibă cont în euro. În plus, s-a apelat la artificiul legal cu asociația pentru că legislația nu permite unei instituții publice să facă plăți în avans, scrie Ziarul de Bacău.

Situația legală a managerului Teatrului Bacovia, Anca Sigartău, este însă mult mai complicată, pentru că ar putea fi acuzată de conflict de interese de natură penală.

În martie 2015, Anca Sigartău, vedetă de teatru și televiziune, juca la Teatrul Evreiesc de Stat, condus de Maia Morgenstern. Primul concurs pentru postul de director al Teatrului Bacovia a fost anulat de Primăria Bacău, din motive încă neclare. La „reluare”, în comisia de concurs a fost cooptată Maia Morgenstern. Desi o avea în subordine prin contract pe Sigartău, Morgenstern nu s-a recuzat. Ba mai mult, așa cum a anunțat viceprimarul Radu Ababei, Morgenstern a semnat o „declarație de imparțialitate”. Pe rolul instanțelor este deja un proces legat de legalitatea concursului.

După relația contract – membru în comisie, a venit rândul Ancăi Sigartău să o contracteze pe Maia Morgenstern, de data aceasta, pe bani publici. Aşa s-a făcut că instituția de teatru din București a primit o felie consistentă din bugetul Theaterstock. Sumele încasate de persoanele fizice au fost trecute tot la secret.

Dar generozitatea noului manager al Teatrului Bacovia a mers mai departe, a invitat la Theaterstock mai multe teatre din București, cu reprezentații în care ea însăși a fost distribuită. Pe bani, desigur.

Întrebată dacă undeva, începând cu concursul de angajare și terminând cu Theaterstock, ar fi putut să încalce legea prin fapte penale, Anca Sigartău a declarat sigură pe ea: „Nu, în niciun caz!”. Actrița s-a arătat convinsă că, datorită circuitului banilor folosit pentru Theaterstock, la ea nu au ajuns bani publici, ci privați.

Încă de pe 8 august 2015, la mijlocul festivalului Theaterstock, Ziarul de Bacău a solicitat un punct de vedere de la Agenția Națională de Integritate (ANI), referitor la faptul că o parte din banii publici gestionați de managerul Anca Sigartău ar putea ajunge, prin intermediul altor entități (teatre, trupe șamd), și în buzunarele… actriței Anca Sigartău.

Răspunsul de la ANI este foarte limpede: „Situația pe care ne-ați expus-o nu e de competența noastră, ar putea genera un conflict de interese de natură penală. Competența de soluționare revine Parchetului”. Tot de la ANI, am aflat că Anca Sigartău nu ocupă o funcție de demnitate publică, în sensul legislației pe care funcționează ANI. „Ea nu este funcționar public decât din perspectiva legii penale, ca urmare, competența de soluționare revine Parchetului. Dacă doamna Anca Sigartău este remunerată, este infracțiune”, se mai arată în precizările juriștilor de la ANI.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.