Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Afaceri mai puțin ortodoxe cu pâinea noastră cea de toate zilele

Paine

Un ordin dat de Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor care reglementează piața produselor din pâine, precoapte și congelate, are o poveste cel puțin interesantă, o poveste care aduce în prim plan dedesubturile unei posibile afaceri în familie!

Pe vremea când era șef la ANPC, Bogdan Pandelică, fostul sef al Autoritățății Naționale pentru protecția Consumatorilor, a inițiat și emis ordinul 183/2016, ordin care suprareglementează etichetarea produselor precoapte, congelate! Mai exact, actul normativ zice așa: „La locul de comercializare, pe etichetă (...) se înscrie în mod vizibil sintagma “produs congelat”.

Ordinul dat de ANPC a apărut în ciuda faptului că exista o normativă europeană în vigoare (Regulamentul nr 1169/2011, punctul 2 din anexa 4) care stabilește că nu este obligatorie mențiunea congelat în situația produselor alimentare în cazul cărora congelarea este o etapă necesară din punct de vedere tehnologic sau în situația produselor alimentare în cazul cărora congelarea nu are efecte negative asupra siguranței sau calității produsului alimentar.

Apariția acestui ordin, în pofida directivelor UE, te duce cu gândul, în dulcele stil românesc, la afaceri mai puțin ortodoxe. Cu strânse legături de familie, că doar așa se practică la noi.

Siminel Andrei, un multimilionar cu afaceri ȘI în panificație, dar fără produse congelate (adică exact zona suprareglementată) ar fi nașul de cununie al lui Bogdan Pandelică, fostul sef al ANPC, cel care a dat ordinul cu pricina.

Mai mult, se pare că societatea lui Siminel Andrei (cea cu afaceri în panificație) își printase deja noul ambalaj cu mentiunea “din aluat proaspat (nu congelat)” înainte ca ANPC să dea ordinul.

Dezvoltarea segmentului brutăriei produselor precoapte, congelate (o piață tot mai răspândită și mai apreciată și în România, nu doar în Europa occidentală), pune serioase probleme afacerilor mai vechi din panificație. Poate încurca, așadar, socotelile unei firme care își îngroașă serios conturile cu pâinea noastră cea de toate zilele. Și când e vorba despre bani mulți, ne putem gândi că începe și bătălia subterană.

Să fie doar o coincidență?... Rămâne de văzut. Vom reveni.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.