Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Afecțiunea care se manifestă printr-o umflătură dureroasă pe abdomen

Radu Pop

Herniile abdominale sunt afecțiuni frecvent întâlnite, caracterizate prin exteriorizarea prin piele a unui organ din abdomen, printr-un punct slab al mușchiului peretelui abdominal. Această proeminență poate fi însoțită, în unele cazuri, de durere, presiune sau disconfort. În funcție de localizare, herniile abdominale pot fi ombilicale, epigastrice, inghinale și femurale, la care se adaugă și herniile incizionale sau eventrațiile, apărute în urma unor operații, în zona în care peretele abdominal a fost secționat.

Factorii de risc care favorizează apariția herniilor abdominale sunt ridicarea de greutăți, tusea cronică, strănutul cronic cauzat de alergii, sarcinile repetate, obezitatea și existența unor intervenții chirurgicale abdominale sau pelvine.

Indiferent, de tipul herniilor, este important de reținut că acestea evoluează progresiv, singurul tratament eficient pentru repararea acestor defecte ale peretelui abdominal fiind operația. În lipsa intervenției chirurgicale, herniile cresc și pot apărea complicații serioase – ocluzii, perforații și chiar necroze ale organelor herniate. De aceea, este recomandat un consult de specialitate imediat după apariția primelor semne ale afecțiunii, în vederea stabilirii corecte a diagnosticului și a planului terapeutic.

Tratamentul herniilor abdominale implică montarea unei plase chirurgicale speciale, astfel încât structura peretelui abdominal este refăcută, herniile sunt reparate fără tensiune, iar vindecarea este rapidă. În prezent, datorită avansului tehnologic, tratamentul chirurgical al herniilor abdominale este realizat aproape în totalitate minim invaziv, prin chirurgie laparoscopică sau chirurgie robotică, aceasta din urmă impunându-se tot mai mult în ultimii ani.

La Spitalul Clinic SANADOR, pacienții au acces la tratament prin chirurgie robotică pentru herniile abdominale, realizate cu sistemul robotic da Vinci Xi, cel mai avansat echipament robotic disponibil în prezent. Sistemul permite chirurgului să opereze de la distanță, mișcările mâinilor chirurgului fiind imprimate în timp real, de la o consolă, brațelor articulate ale robotului, pe care sunt prinse instrumentele necesare realizării intervenției. Datorită celor 7 grade de libertate, acestea au o mobilitate net superioară mâinii umane.

Cu ajutorul abordului robotic, care dă posibilitatea vizionării câmpului operator la o rezoluție înaltă, tridimensional și mărit de până la 10 ori, chirurgul poate realiza disecții de mare finețe și poate vizualiza și proteja structuri anatomice extrem de mici, cum sunt, de exemplu, unele vase de sânge. De asemenea, brațele robotice permit accesul facil în locuri anatomice greu accesibile prin alte tehnici chirurgicale. În plus, inciziile sunt de mici dimensiuni, riscurile sunt reduse, recuperarea este rapidă, iar pacientul se poate da jos din pat la câteva ore după intervenție, spitalizarea fiind de scurtă durată.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.