Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

AFF: Consultările privind Planul Naţional Strategic demarate de ministrul Adrian Oros la începutul lunii noiembrie sunt lipsite de transparență

gov.ro
Adrian Oros

Consultările privind Planul Naţional Strategic (PNS) demarate de ministrul interimar al Agriculturii, Adrian Oros, la începutul lunii noiembrie sunt lipsite de transparenţă şi substanţă, utile doar unui grup de restrâns de influenţă şi riscă să afecteze interesele fermierilor din România, susţin reprezentanţii Asociaţiei Forţa Fermierilor (AFF), conform agerpres.

"În data de 3 noiembrie 2021, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) a anunţat demararea consultărilor privind PNS, într-o şedinţă a Comitetului Tehnic Consultativ pentru Elaborarea PNS. MADR a anunţat că, din această săptămână, începe consultările propriu-zise cu mediul asociativ, pe repede înainte, în doar câteva zile tot procesul urmând a fi încheiat. Timp de doi ani, cât a fost ministru al Agriculturii în guvernele Orban şi Cîţu, Adrian Oros nu a făcut nimic pentru demararea consultărilor legate de scrierea PNS, iar acum, pe picior de plecare din minister, vrea să dea doar o lovitură de imagine, mimând nişte consultări lipsite de credibilitate şi de legitimitate. (...) Aceste consultări cruciale pentru fermieri sunt lipsite de transparenţă şi substanţă, utile doar unui grup de restrâns de influenţă şi riscă să afecteze interesele legitime ale tuturor membrilor Asociaţiei Forţa Fermierilor, a întregii clase a fermierilor din România", se menţionează într-un comunicat al AFF remis marţi AGERPRES.

În acest context, Asociaţia Forţa Fermierilor solicită premierului interimar Florin Cîţu, liderilor politici din PNL, decidenţilor din MADR care "mai au o brumă de responsabilitate şi de verticalitate, să oprească această mascaradă a "consultărilor" demarate de ministrul demisionar Oros", care riscă să producă prejudicii uriaşe fermierilor din România, indiferent de mărimea fermei, sectorul de activitate sau localizare geografică.

În plus, Asociaţia solicită transparentizarea discuţiilor de până acum, din Comitetul Tehnic Consultativ şi din consultările cu mediul asociativ, prin publicarea integrală a stenogramelor discuţiilor, pentru ca toţi fermierii din România să aibă ocazia să vadă cine şi cum le reprezintă interesele şi le apără drepturile de fermieri europeni.

"Asociaţia Forţa Fermierilor nu va participa, direct sau indirect, la nicio manipulare marca "ministrul demis Oros". Considerăm că noul ministru al Agriculturii, indiferent cine va va fi acesta şi din ce partid ar proveni, făcând parte dintr-un guvern legitim, investit de Parlament, va putea demara consultări reale, credibile, transparente şi reprezentative cu mediul asociativ al sectorului agroalimentar, astfel încât, la 31 decembrie 2021, România să poată prezenta Comisiei Europene, la termenul-limită de depunere, un PNS care să reprezinte interesele legitime ale tuturor categoriilor de fermieri din această ţară şi nu doar ale unui grup restrâns de interese", susţin reprezentanţii AFF.

Preşedintele Asociaţiei Forţa Fermierilor, Vlad Macovei, afirmă că în prezent nu există nicio consultare reală cu privire la PNS, ci doar nişte întâlniri online, "pe repede înainte, în care se citeşte catalogul şi se face prezenţa".

"Să spunem lucrurilor pe nume: nu există nicio consultare reală, în prezent, cu privire la PNS. Există nişte întâlniri online, pe repede înainte, în care se citeşte catalogul şi se face prezenţa, în care se prezintă nişte slide-uri de toată jena, şi în care nimeni nu prea apucă să spună nimic. Este de neînţeles pentru noi uşurinţa cu care ceilalţi reprezentanţi ai mediului asociativ din sectorul agroalimentar au căzut în capcana lui Oros. Atenţie, vorbim de un ministru demis, demisionar şi care a renunţat la susţinerea politică a propriului partid, adică un ministru cu zero credibilitate şi legitimitate care se mai află în fotoliul respectiv doar pentru că nu există o acoperire legislativă pentru schimbarea unui ministru care este demis prin moţiune de cenzură, înainte de plecarea întregului Executiv, în totalitate. Oros vrea să îşi bată joc de toată lumea şi noi, cei din Asociaţia Forţa Fermierilor, nu vom accepta această stare de fapt. Cui îi place acest lucru sau are interese, să o facă, noi nu vom participa la această mascaradă", spune Vlad Macovei.

În opinia sa, traseul normal al unor consultări reale cu privire la PNS este următorul: asociaţiile să discute intern şi conducerile să îşi ia mandat de reprezentare de la toţi membrii, apoi să îşi prezinte viziunea lor în faţa noului ministru, să apară un prim draft redactat de MADR pe baza propunerilor mediului asociativ şi, în cele din urmă, să înceapă negocierile punctuale pe acest draft şi armonizarea punctelor de vedere. "Aşa vom avea un PNS reprezentativ, nu prin demersurile de toată jena ale lui Oros. Asociaţia noastră, care reprezintă toate categoriile de fermieri din România, din toate sectoarele de activitate şi din toate regiunile ţării, este pregătită să contribuie, printr-un demers constructiv şi responsabil, la toate consultările pe care noul ministrul al Agriculturii le va organiza, pentru redactarea PNS. Ne vom lupta, ca şi până acum, fără a face blaturi cu politicienii, pentru drepturile fermierilor şi pentru interesele lor legitime", a adăugat Vlad Macovei.

Asociaţia Forţa Fermierilor este o organizaţie profesională din sectorul agroalimentar, care nu acceptă jumătăţile de măsură în reprezentarea intereselor legitime ale membrilor săi. Asociaţia Forţa Fermierilor se luptă pentru apărarea drepturilor agricultorilor români de toate tipurile, indiferent de mărimea fermei, de domeniul de activitate şi de regiune geografică.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.