Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Afganistan - Fiul mollahului Omar a apărut pentru prima dată în public

captură TV
talibani

Ministrul apărării al regimului taliban din Afganistan, Mohammad Yaqoob, fiul fondatorului mişcării fundamentaliste, mollahul Omar, a apărut pentru prima dată în public miercuri, pentru a-i îndemna pe afgani să susţină spitalele ţării, informează joi AFP, potrivit Agerpres.

Această intervenţie televizată arată evoluţia mediatică a responsabililor talibani, în căutare de recunoaştere internaţională, spre deosebire de primul lor regim (1996-2001) condus de mollahul Omar, care nu apărea aproape niciodată în public şi nu lăsa să fie difuzate imagini cu el.

"Fraţii noştri oameni de afaceri (...) trebuie să vină să investească aici", a declarat Mohammad Yaqoob de la spitalul Sardar Mohammad Dawood Khan, principalul centru spitalicesc militar din Kabul.

"Dacă vom rămâne sinceri şi ataşaţi acestui obiectiv, vom putea spera să ne atingem într-un an sau doi obiectivul: ca niciun afgan să nu trebuie să-şi părăsească ţara pentru a se trata în altă parte", a adăugat el, într-o înregistrare video difuzată de guvernul taliban.

Puternic afectată de decenii de război, economia afgană este în parte blocată după ce talibanii au revenit la putere în august, iar afganii care au mijloace financiare se duc să se trateze în străinătate.

Sărăcia, deja foarte răspândită, se extinde şi mai mult, iar sistemul de sănătate, din ce în ce mai puţin accesibil unei bune părţi din populaţie, funcţionează într-un mod extrem de prost.

Potrivit ONU, Afganistanul numără printre cele mai mari rate din lume în ceea ce priveşte mortalitatea maternală şi infantilă, iar ţara ar putea fi lovită de un al treilea val de COVID-19.

Înainte de revenirea talibanilor la putere, Mohammad Yaqoob era şeful puternicei lor comisii militare care decidea orientările strategice în războiul împotriva guvernului afgan.

Ascendenţa şi legăturile sale cu tatăl său, care făcea obiectul unui adevărat cult în rândul talibanilor, fac din el un personaj unificator al mişcării, însă importanţa şi influenţa lui rămân puţin cunoscute.

În exil după înlăturarea de la putere a precedentului regim taliban, la sfârşitul lui 2001, mollahul Omar a murit în 2013, o dispariţie pe care talibanii au ascuns-o mult timp, anunţând-o oficial abia în 2015, doi ani mai târziu.

Guvernul taliban actual este condus de mai mulţi foşti apropiaţi ai mollahului Omar, printre care premierul Mohammad Hassan Akhund şi adjunctul său Abdul Ghani Baradar.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.