Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Afganistan: Organizaţiile nonguvernamentale au fost 'minţite' de autorităţile talibane, denunţă un responsabil al unui important ONG

Middle East Eyes
afganistan

Organizaţiile nonguvernamentale au fost "minţite" de autorităţile talibane, care le împiedică să furnizeze un ajutor vital pentru milioane de afgani şi le interzic femeilor să lucreze în aceste organizaţii, denunţă un responsabil al unui important ONG, informează marţi AFP.

Afganistanul este pradă uneia dintre cele mai grave crize umanitare din lume: mai mult de jumătate dintre cei 38 de milioane de locuitori ai săi se confruntă cu o insecuritate alimentară accentuată şi trei milioane de copii afgani sunt ameninţaţi de malnutriţie, potrivit Agerpres.

Această situaţie ar urma să se agraveze după ce mai multe ONG-uri au decis să-şi suspende activităţile din cauza interdicţiei impuse femeilor afgane de a lucra în aceste organizaţii, decizie adoptată pe 24 decembrie de guvernul taliban.

Talibanii "au promis prin intermediul reprezentanţilor lor că nu va exista vreo interdicţie pentru educaţia femeilor sau pentru lucrătoare" (în ONG-uri), a amintit Jan Egeland, secretar general al Consiliului Norvegian pentru Refugiaţi (NRC). "Este clar că noi am fost minţiţi de guvernul taliban. În mod clar, ei fac munca noastră imposibilă acum", a continuat el.

Aflat în vizită la Kabul, acest responsabil umanitar a îndemnat guvernul taliban să revină asupra acestei interdicţii şi a declarat că el va refuza să reia activităţile NRC în absenţa femeilor din echipa sa.

"Sunt aici pentru a le spune liderilor talibani şi tuturor celor care pot să-i influenţeze că noi trebuie să fim în măsură să reluăm munca alături de lucrătoare. În caz contrar, vor fi pierdute vieţi", a atenţionat el. "Nu putem lucra fără colegele noastre femei şi nu vom lucra fără ele", a insistat Jan Egeland, pentru organizaţia căruia lucrau circa 500 de femei afgane.

În pofida promisiunilor lor de a se arăta mai flexibili, talibanii au revenit la interpretarea ultra-riguroasă a islamului care marcase primul lor guvern (1996-2001) şi au înmulţit măsurile liberticide împotriva femeilor după ce au revenit la putere în august 2021.

Cu câteva zile înainte de a viza ONG-urile, autorităţile talibane au luat decizia de a închide universităţile pentru studente. Cele două directive au fost semnate de liderul suprem Hibatullah Akhundzada.

Guvernul taliban, care nu a fost recunoscut de comunitatea internaţională, afirmă că aceste interdicţii au fost decise pentru că femeile nu respectau portul hijabului, acuzaţii dezminţite de ONG-uri.

Potrivit lui Egeland, mai mulţi înalţi responsabili talibani se opun acestor decrete şi recunosc că mulţi dintre ei îşi trimiseseră fiicele în şcoli administrate de ONG-uri înainte de sfârşitul războiului cu americanii şi cu forţele NATO.

El a îndemnat ţările occidentale să trimită diplomaţi în Afganistan, pentru a exercita mai multă presiune asupra talibanilor, ca ei să respecte drepturile omului.

În societatea afgană, profund conservatoare şi patriarhală, nu este permis unei femei să vorbească unui bărbat care nu îi este rudă apropiată. Prin urmare, doar o femeie poate intra în contact cu o beneficiară de ajutor de acelaşi sex.

"Noi nu lucrăm doar cu bărbaţi", a atenţionat Egeland, replicând astfel argumentelor talibanilor, care afirmă că ajutorul poate ajunge în continuare în gospodării prin intermediul unui bărbat din familie.

Dacă interdicţia nu va fi ridicată, va fi paralizată întreaga activitate umanitară, a mai atenţionat responsabilul NRC. "În final, donatorii nu vor avea ce muncă să finanţeze şi noi nu vom putea plăti salariile, prin urmare acesta va fi sfârşitul muncii noastre", a spus Jan Egeland.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.