Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Afganistan - Talibanii limitează plecările cetăţenilor afgani din ţară

captură TV
talibani

Guvernul taliban a anunţat recent că va limita plecările cetăţenilor afgani din ţară, în anumite circumstanţe, fapt ce a provocat îngrijorare în SUA şi Regatul Unit în această săptămână, pe fondul temerilor că măsura ar putea afecta eforturile de evacuare, notează marţi Reuters.

Duminică, purtătorul de cuvânt al administraţiei talibane Zabihullah Mujahid a afirmat, într-o conferinţă de presă, că afganii nu vor avea permisiunea de a părăsi ţara dacă nu au o destinaţie clară, iar femeile afgane nu vor putea merge la studii în străinătate neînsoţite de un bărbat. Talibanii au preluat controlul la Kabul la jumătatea lunii august a anului trecut.

Mujahid a adăugat că restricţiile de călătorie se vor aplica afganilor care au lucrat cu forţele NATO şi americane, dar el nu a furnizat alte detalii referitoare la circumstanţele în care ei vor putea fi totuşi evacuaţi. ''Nu le vom permite afganilor să părăsească ţara dacă nu sunt cunoscute destinaţiile lor'', a precizat el.

Deocamdată nu este clar dacă intenţiile talibanilor ar împiedica eforturile statelor şi ale organizaţiilor internaţionale de a evacua mii de afgani care au lucrat cu ambasadele şi cu militarii străini şi care sunt eligibili pentru a primi azil în ţări occidentale, dar care încă se află în Afganistan.

Însărcinatul cu afaceri al Regatului Unit la Kabul, Hugo Shorter, a scris luni pe Twitter că a luat notă de declaraţiile talibanilor.

''Acestea ar fi restricţii inacceptabile asupra libertăţii de circulaţie. Le cer talibanilor să-şi clarifice de urgenţă remarcile'', a menţionat reprezentantul Londrei.

Un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA a declarat luni seară că acest subiect va fi discutat cu guvernul taliban de la Kabul.

''Am văzut declaraţiile talibanilor în presă şi le-am transmis acestora motivele noastre de îngrijorare. Capacitatea noastră de a facilita mutarea aliaţilor noştri afgani depinde de respectarea de către talibani a angajamentului lor privind libera trecere'', a explicat reprezentantul diplomaţiei americane.

Zborurile pentru evacuarea afganilor organizate periodic de SUA via Qatar au fost în mare parte oprite în decembrie anul trecut din cauza dezacordurilor cu guvernul taliban în legătură cu persoanele eligibile pentru îmbarcare, au declarat surse diplomatice pentru Reuters.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.