Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Afganistanul, cea mai represivă ţară din lume pentru femei (ONU)

www.gettyimages.com
femei afganistan

ONU a făcut apel la talibani miercuri, de Ziua Internaţională a Femeii, să pună capăt "imediat" "restricţiilor draconice" adoptate împotriva drepturilor femeilor în Afganistan, "cea mai represivă ţară" din lume în acest domeniu, relatează AFP, potrivit Agerpres.

"Afganistanul sub conducerea talibanilor rămâne cea mai represivă ţară din lume în privinţa drepturilor femeilor", a denunţat într-un comunicat Roza Otunbayeva, şefa Misiunii de Asistentă a ONU în Afganistan (MANUA).

"A fost sfâşietor să asistăm la eforturile lor metodice, deliberate şi sistematice de eliminare a femeilor şi fetelor afgane din sfera publică", a continuat ea.

De la sosirea lor la putere în august 2021, talibanii şi-au înmulţit măsurile liberticide împotriva femeilor. Accesul la universitate le este interzis, la fel şi cel la învăţământul secundar.

Ele au fost excluse de asemenea din numeroase posturi publice sau sunt plătite mizerabil pentru a rămâne acasă. Ele nu au nici dreptul de a călători fără a fi însoţite de o rudă de sex masculin şi trebuie să se acopere integral când ies din casă.

În noiembrie, talibanii le-au interzis de asemenea să intre în parcuri, grădini, săli de sport şi băi publice.

"Limitarea a jumătate din populaţie la casele lor, în cadrul uneia dintre ele mai grave crize umanitare şi economice din lume, este un act colosal de automutilare naţională", şi-au exprimat regretul Naţiunile Unite.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.