Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

CNCAV: Afirmaţia conform căreia SARS-CoV-2 nu ar fi fost izolat în laborator este imprecisă şi înşelătoare - România, una dintre ţările care au reuşit izolarea

gov.uk
coronavirus

Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) a precizat, în contextul răspândirii în mediul online a unei informaţii înşelătoare, că majoritatea ţărilor afectate de pandemie au reuşit să izoleze virusul în laborator, printre acestea fiind şi România, potrivit news.ro.

"Afirmaţia conform căreia virusul SARS-CoV-2 nu ar fi fost izolat în laborator este imprecisă şi înşelătoare. În prezent, există sute de secvenţieri publicate în jurnalele de specialitate prestigioase la nivel internaţional", a arătat CNCAV.

"Pe fondul derulării campaniei de vaccinare în întreaga Uniune Europeană, apar tot mai multe surse online – din alte ţări europene şi din România – care contestă eficacitatea şi necesitatea vaccinării împotriva COVID-19 pe motiv că virusul SARS-CoV-2 nu ar fi fost încă izolat în laborator. Aceste surse citează o „majoritate a medicilor”, fără a oferi detalii suplimentare, apelând la o tehnică înşelătoare, bazată pe argumentul autorităţii, cu scopul de a diminua încrederea populaţiei în vaccinare. Aşa cum am spus, răspândirea acestei informaţii înşelătoare a căpătat amploare inclusiv în spaţiul online din România", au transmis, sâmbătă, reprezentanţii Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV).

Aceştia au prezentat câteva clarificări în acest sens.

"Cercetătorii chinezi au izolat virusul în laborator încă din luna ianuarie 2020, la mai puţin de o lună de la depistarea primelor cazuri de infecţie cu virusul SARS-CoV-2. Genomul a fost izolat cu ajutorul probelor recoltate de la nouă pacienţi internaţi în Wuhan. Ulterior, secvenţierea ARN-ului viral a fost transmisă către Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi pusă, astfel, la dispoziţia specialiştilor din întreaga lume. Virusul a prezentat o similaritate foarte mare cu două coronavirusuri prezente la anumite specii de liliac, unul dintre aceste virusuri fiind SARSCoV, cu care se aseamănă în proporţie de 79,5%. Această similitudine stă la baza denumirii SARS-CoV 2. De asemenea, noul coronavirus este asemănător în proporţie de 50% şi cu cel care cauzează sindromul respirator MERS (Middle East Respiratory Syndrome), identificat pentru prima dată în Orientul Mijlociu (de unde şi denumirea)", a arătat sursa citată.

Studii comparative ulterioare au contribuit la individualizarea principalelor caracteristici ale noului coronavirus.

"National Library of Medicine (Biblioteca Naţională de Medicină) din Statele Unite a făcut publică încă din februarie 2020 schema evoluţiei filogenetice a virusului. Pagina dedicată studiului SARS-CoV-2 a înregistrat până în prezent rezultatele a sute de teste şi secvenţieri din întreaga lume. De asemenea, organizaţia independentă GISAID (Global Initiative on Sharing Avian Influenza Data) a inventariat deja 3,937 de genomuri prezente în spaţiul european", au menţionat reprezentanţii Comitetului.

Ei au precizat că majoritatea ţărilor au reuşit să izoleze virusul în laborator, inclusiv România.

Citește și: SURSE Fostul prim-ministru Tăriceanu începe PELERINAJUJL la DNA-A pus pe masa procurorilor bunuri pentru acoperirea sechestrul de 800.000 dolari pus de Direcție

"Până în acest moment, majoritatea ţărilor afectate de pandemie a reuşit să izoleze virusul în laborator, publicându-şi rezultatele studiilor la nivel internaţional. Una dintre ţările care au reuşit izolarea virusului în laborator este şi România. Conform anunţului Ministerului Sănătăţii din data de 8 ianuarie, Institutul de Boli Infecţioase ”Profesor Dr. Matei Balş” a reuşit secvenţierea genomică a unei tulpini de coronavirus similară celei descoperite iniţial în Marea Britanie.

În concluzie, afirmaţia conform căreia virusul SARS-CoV-2 nu ar fi fost izolat în laborator este imprecisă şi înşelătoare. În prezent, există sute de secvenţieri publicate în jurnalele de specialitate prestigioase la nivel internaţional. De altfel, impactul pandemiei a condus la alocarea de fonduri suplimentare pentru cercetare, iar accesul neîngrădit la datele ştiinţifice a avut o contribuţie esenţială la dezvoltarea vaccinurilor împotriva Covid-19 într-un timp scurt", au mai precizat aceştia.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.