Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Afirmaţii grave ale lui Emmanuel Macron: 'Primăvara arabă nu s-a încheiat'

captura youtube
macron ceremonie victime paris

Primăvara arabă nu s-a terminat, iar Tunisia, ţara în care aceasta a apărut în 2011, are datoria să reuşească în tranziţia sa democratică, pentru a rămâne ”un model”, a declarat joi preşedintele francez Emmanuel Macron la Tunis, relatează AFP. ”S-a vorbit despre primăvară, Primăvara arabă, s-a vorbit despre revoluţie, iar mulţi cred că s-a dat această pagină”, a declarat Macron într-un discurs pe care l-a susţinut în Parlament în a doua zi a unei vizite de stat în Tunisia.

”Pagina Primăveriii arabe nu s-a dat. Voi o trăiţi în continuare, o faceţi să trăiască”, a adăugat el.

Tunisia a întreprins o ”revoluţie culturală profundă”, a continuat preşedintele francez, citând înscrierea libertăţii de conştiinţă şi egalităţii între femei şi bărbaţi în Constituţia adoptată la începutul lui 2014, dar şi măsuri anunţate de omologul său tunisian Béji Caïd Essebs vara trecută în vederea stopării discriminărilor între bărbaţi şi femei.

”Aţi reuşit să instauraţi un stat civil acolo unde mulţi credeau că era imposibil. I-aţi făcut să mintă pe cei (...) care spun că societăţile în care este prezent islamul nu sunt compatibile cu democraţia”, a mai spus el.

Preşedintele francez a subliniat ”imensa rsponsabilitate” a Tunisiei, ”pentru că lumea arabă, Magrebul, toate malurile Mediteranei vă (...) privesc făcând-o şi au nevoie să vă vadă reuşind”.

”Franţa va fi alături de voi pentru ca să reuşiţi această formidabilă primăvară ce continuă să înmugurească”, a lansat el.

Macron şi-a exprimat dorinţa de a organiza, anul acesta, o primă reuniune în Franţa cu lideri şi membri ai societăţii civile din câteva ţări europene mediteraneene şi din Magreb, în care să se reflecteze la ”o adevărată strategie mediteraneeană”.

După acest discurs, şeful statului francez urma să aducă un omagiu victimelor atentatului de la Muzeul Bardo, în 2015, iar apoi să ia masa cu artişti, universitari, activişti şi reprezentanţi economici şi sindicali tunisieni.

El părăseşte Tunisul joi seara şi se duce în Senegal, unde va efectua o vizită de stat de două zile, conform news.ro.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.