Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Afirmaţii grave ale unui deputat: 550.000 de cetăţeni români nu posedă acte de identitate

Inquam Photos / Octav Ganea
plen parlament camera deputatilor

România este singurul stat din Uniunea Europeană care condiţionează obţinerea actului de identitate de un act de proprietate, drept urmare 550.000 de cetăţeni români nu posedă astfel de documente, a afirmat miercuri deputatul Daniel Vasile, vicepreşedinte al Comisiei pentru drepturile omului, culte şi problemele minorităţilor naţionale.

El a participat miercuri la conferinţa cu tema "Exercitarea dreptului la nediscriminare şi egalitate de şanse în societatea contemporană", desfăşurată la Palatul Parlamentului. "România este singurul stat din Uniunea Europeană care condiţionează obţinerea actului de identitate de un act de proprietate. Deci, dacă n-ai act de proprietate nu poţi obţine act de identitate, în consecinţă nu exişti, nu eşti cetăţean, nu poţi să faci dovada cetăţeniei. Şi aici mă refer la OUG nr. 97 din 2005, care reglementează modul de dobândire a actului de identitate. Ca să înţelegem fenomenul, de ce este o condiţie abuzivă, din punctul meu de vedere este o condiţie neconstituţională, am să vă spun următorul lucru: În România, astăzi, din date oficiale, datele Evidenţei persoanelor, 550.000 de cetăţeni români nu posedă acte de identitate, n-au acces la drepturile fundamentale, n-au acces la drepturile sociale, n-au acces la drepturile economice şi, în consecinţă, la celelalte drepturi care decurg din dobândirea statutului de cetăţean", a spus deputatul, preşedinte al Subcomisiei pentru minoritatea romă.

Potrivit acestuia, două treimi din locuinţele romilor sunt fără acte de proprietate. "Ca şi consecinţă, două treimi din populaţia romilor, potrivit legislaţiei naţionale, deşi este legislaţie abuzivă, contrar Constituţiei, contrar normelor europene, (...) prezumptiv nu pot intra în posesia actului de identitate, nu-şi pot exercita drepturile cetăţeneşti. Mai mult, consecinţă a excluziunii sociale, acest fapt conduce la următorul lucru: dacă dai naştere unui copil, lipsa actului de identitate transferă starea de fapt asupra acelui copil. Copilul rămâne fără certificat de naştere. Pentru Dumnezeu, vorbim de incluziune, vorbim de educaţie. Neavând certificat de naştere, acel copil nu poate fi înregistrat în sistemul public de sănătate. Mai grav, acel copil nu poate fi încadrat în sistemul de educaţie. (...) Ne ducem copiii la şcoală, însă şi statul - şi vorbesc aici de clasa politică şi instituţiile publice - trebuie să exercite cu bună credinţă drepturile cu care au fost înzestraţi de către cetăţeni", a atras atenţia deputatul, conform Agerpres.

El a mai spus că, în ultimul an, există o "reacţie nemaiîntâlnită, de neimaginat", din partea autorităţilor publice locale, care "încalcă şi abuzează în mod direct Convenţia Europeană a Drepturilor Omului", evacuând "comunităţi întregi de romi". "Şi aici discutăm de evacuări colective. Nu putem să le definim ca fiind forţate, pentru că aceste evacuări sunt realizate în baza unor hotărâri judecătoreşti, însă aceste hotărâri judecătoreşti, că despre asta este vorba, sunt date cu încălcarea dispoziţiilor articolului 8 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, care reclamă dreptul la un domiciliu al unui cetăţean. Vorbim de evacuări în municipiul Bucureşti, Sectorul 6, în acest an, în Focşani, în Mangalia, în Alba Iulia, evacuări care scot în stradă grupuri de persoane aflate în stare de vulnerabilitate, sute, mii de persoane", a arătat Daniel Vasile.

În opinia deputatului, acest comportament fundamentează "conceptul de antiţigănism", care ar "prinde contur la nivel european". Deputatul a amintit că, în România, potrivit INS, trăiesc 624.000 de romi, cetăţeni români cu identitate asumată, însă Banca Mondială, Consiliul Europei, Agenţia Naţională pentru Romi şi organizaţiile de romi vorbesc de existenţa pe teritoriul ţării noastre a unui număr semnificativ - 1.500.000 de romi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.