Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Află când este recomandată protezarea genunchiului

dr ojoga

Artroplastia de genunchi sau protezarea genunchiului este una dintre cele mai frecvente intervenții chirurgicale ortopedice și este practicată cu succes la pacienții a căror calitate a vieții este scăzută din cauza durerilor și a impotenței funcționale de la nivelul articulației genunchiului. Gonartroza este principala afecțiune pentru care este indicată protezarea genunchiului, însă și în cazul altor afecțiuni se poate indica artroplastia de genunchi – artrită psoriazică, artrită reumatoidă, tumori etc.

Gonartroza este o afecțiune invalidantă cauzată de distrugerea cartilajului care acoperă zonele de susținere a greutății de la nivelul genunchiului. Suprafețele articulare se uzează odată cu înaintarea în vârsta. Din acest motiv, suprafețele articulare nu mai alunecă liber și astfel mișcările devin limitate și dureroase iar uneori genunchiul poate suferi deformări.

Pentru pacientul diagnosticat cu gonartroză, în cazul în care se indică intervenția chirurgicală de artroplastie de genunchi, sunt necesare o serie de investigații preoperatorii: analize de sânge (hemoleucogramă, coagulogramă, transaminaze, glicemie etc.), exsudat nazofaringian, tamponament inghinal, sumar de urină și urocultură, consult stomatologic, consult cardiologic și preanestezic. Indicația chirurgicală de protezare a genunchiului se pune după epuizarea mijloacelor nechirurgicale precum: fizioterapie, kinetoterapie, infiltrații intraarticulare cu plasmă îmbogățită cu trombocite etc.

Artroplastia de genunchi poate fi totală sau parțială, iar componentele protetice se pot fixa cu ciment acrilic, pentru protezele cimentate, sau prin apăsare, pentru protezele necimentate. Tipul de proteză și modul de fixare a acesteia sunt stabilite de medicul ortoped în funcție de fiecare caz în parte.

Pentru artroplastia de genunchi, pacientul este internat în spital cu o zi înainte de intervenția chirurgicală și, dacă totul decurge normal, este externat în a treia zi postoperator. Spitalizarea durează, în medie, 5 zile.

Recuperarea postoperatorie constă în mobilizarea cu sprijin pe piciorul operat încă din prima zi după operație și, sub supravegherea unui kinetoterapeut, se inițiază recuperarea medicală. Reluarea activităților uzuale, în mod independent, se petrece la aproximativ 6–8 săptămâni postoperator.

La Spitalul Clinic SANADOR, pacienții pot beneficia de intervenții moderne de artroplastie de genunchi, în condiții de maximă siguranță. Intervențiile sunt realizate de echipa medicală înalt calificată de pe Secția de Ortopedie și Traumatologie, cu mare experiență în domeniu, cu implanturi de ultimă generație.

Strânsa colaborare dintre medicii ortopezi, medicii radiologi și specialiștii în recuperare și reabilitare medicală face ca diagnosticarea, tratarea și recuperarea pacienților cu artroplastie de genunchi să fie un proces cursiv și foarte riguros, cu rezultate extrem de bune.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.