Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Alertă în Africa | Cu rebelii la porțile capitalei, arestări în masă în Etiopia pe bază de 'identitate și etnie' - HARTĂ

Twitter
Etiopia

Etiopia reține peste 80 de lucrători ONU în timp ce temerile cresc. Arestările în masă urmează avertismentelor SUA și ONU asupra conflictul, care ar putea escalada în curând, relatează pe larg publicația Independent.co.uk.

Autoritățile etiopiene au reținut zeci de angajați și șoferi ONU, în timp ce preocupările cresc cu privire la agravarea războiului civil.

Au existat informații despre arestări pe scară largă ale etnicilor tigraieni și că luptătorii rebeli avansează spre Capitală.

Organizația Națiunilor Unite a anunțat miercuri că 72 de șoferi – toți lucrând ca antreprenori pentru Programul Alimentar Mondial al ONU (PAM) – au fost reținuți în Semera, capitala regiunii Afar, la o zi după ce 16 dintre angajații săi și persoanele aflate în întreținerea acestora au fost arestați în Addis Ababa.

ONU a spus că vorbește cu guvernul etiopian pentru a stabili de ce au fost reținuți muncitorii.

Evoluțiile urmează avertismentele din partea Statelor Unite și a Uniunii Africane (UA) că ar putea exista doar o mică fereastră de oportunitate pentru a pune capăt conflictului din Etiopia, în timp ce ONU a spus că riscul ca națiunea să intre într-un război civil care se extinde este „doar prea mult”, pe măsură ce rebelii obțin câștiguri.

Comisia Etiopiană pentru Drepturile Omului a spus că guvernul reține oameni „într-un mod care părea să se bazeze pe identitate și etnie”.

Britanicii din Etiopia sunt îndemnați să părăsească țara în timp ce Ministerul de Externe actualizează sfaturile de călătorie.

Organismul de stat a declarat că a primit rapoarte conform cărora sute de tigraieni au fost arestați în capitală de la decretarea stării de urgență pe 2 noiembrie. Declararea stării de urgență permite guvernului să rețină pe oricine suspectat de colaborare cu un grup terorist, impune cetățenilor să aibă asupra lor cărți de identitate și permite perchezițiile în case private.

Guvernul etiopian nu a răspuns unei cereri de comentarii cu privire la reținerea celor 72 de șoferi din regiunea Afar. Marți, purtătorul de cuvânt al guvernului, Legesse Tulu, a declarat pentru Reuters că nu are informații despre arestarea personalului ONU și a persoanelor aflate în întreținerea acestora.

Cu toate acestea, un purtător de cuvânt al Frontului de Eliberare a Poporului Tigray (TPLF), Getachew Reda, a declarat că starea de urgență a fost folosită ca acoperire pentru a efectua arestări în masă a tigraienilor.

Context complicat

Nord-estul Afar se învecinează cu regiunea Tigray, unde conflictul a izbucnit în urmă cu un an între trupele federale și forțele loiale TPLF, fostul partid de guvernământ din regiune.

Luptele au ucis mii de oameni, au forțat cel puțin 2 milioane să-și părăsească casele și s-au răspândit în regiunile Afar și Amhara, punând în pericol stabilitatea celei de-a doua țări ca populație din Africa.

Războiul s-a intensificat în ultimele săptămâni, deoarece forțele Tigray și aliații lor au făcut progrese și amenință să mărșăluiască asupra capitalei.

Guvernul Regatului Unit a cerut marți britanicilor să părăsească țara imediat, la o săptămână după ce SUA au emis un avertisment similar.

Femei violate

Într-o dezvoltare separată, Amnesty International a publicat un raport care conține mărturii ale femeilor din regiunea Amhara care spun că au fost abuzate sexual și violate de forțele Tigray în august.

Amnesty a spus că conflictul de un an între guvernul central și luptătorii rebeli a fost marcat de acuzații de încălcare a drepturilor din toate părțile.

Mărul discordiei

Conflictul din nordul Etiopiei dintre guvern și forțele din Tigray, loiale Frontului de Eliberare a Poporului din Tigray (TPLF), s-a intensificat în ultimele săptămâni, după ce TPLF a înaintat spre sud. Forțele din Tigray și aliații lor au amenințat că vor intra în capitală. Potrivit unor informații în spatele celor din Tigray se află Egiptul, care are interes în zonă (dar și SUA).

Etiopia a declarat stare de urgență pe 2 noiembrie. Aceasta permite guvernului să aresteze în mod arbitrar, fără mandat judecătoresc, orice persoană suspectată de colaborare cu un grup terorist. Parlamentul a declarat TPLF drept grup terorist la începutul acestui an.

Statelor Unite, în 5 noiembrie, și-a sfătuit toți cetățenii să părăsească Etiopia cât mai repede posibil. Zambia și-a evacuat marți personalul neesențial din Etiopia.

ONU a avertizat luni în legătură cu riscul unui război civil în Etiopia.

„Nimeni nu poate prezice ce vor aduce continuarea luptelor şi insecuritatea. Dar vreau să spun clar că ceea ce e sigur este că riscul ca în Etiopia să se extindă un război civil este real”, a spus emisarul pentru afaceri politice al ONU Rosemary DiCarlo, într-o reuniune a Consiliului de Securitate desfăşurată luni, potrivit Agerpres.

Conflictul din regiunea nordică Tigray a atins proporţii catastrofale, a spus ea.

„Luptele din ultimele zile plasează viitorul ţării şi al poporului ei, precum şi stabilitatea regiunii Cornul Africii, într-o incertitudine gravă”, a adăugat reprezentanta ONU.

Etiopia, Egiptul şi Sudanul şi-au au o dispută în jurul mega-barajului etiopian de pe Nilul Albastru, o hidrocentrală prezentată ca vitală de Addis Abeba şi percepută ca o ameninţare de Cairo şi Khartoum.

Barajul Marii Renaşteri Etiopiene (GERD) este o sursă de tensiuni între cele trei ţări chiar de la începerea lucrărilor în aprilie 2011.

Barajul este construit în nord-vestul Etiopiei, lângă frontiera cu Sudanul, pe Nilul Albastru, un braţ al fluviului care se uneşte cu Nilul Alb mai la nord, la Karthoum, înainte de a-şi continua cursul spre Egipt.

GERD ar putea să devină cea mai mare instalaţie hidroelectrică din Africa, cu o capacitate anunţată de circa 6.500 de megawaţi.

Addis Abeba a anunţat în octombrie că prima fază a operaţiunilor de umplere a fost încheiată în august 2020.

Etiopia afirmă că energia hidroelectrică produsă de baraj va fi vitală pentru a răspunde nevoilor energetice ale celor 110 milioane de locuitori ai săi.

Egiptul, care este în proporţie de 97% dependent de Nil pentru irigaţii şi alimentarea cu apă, consideră că barajul etiopian îi va reduce accesul la această resursă vitală.

Sudanul se teme că propriile hidrocentrale ar putea fi deteriorate dacă Etiopia trece la umplerea completă a GERD înainte de a se ajunge la un acord.

 

content-image

content-image

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.