Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Agenția Spațială Română, desemnată Autoritate Competentă pentru România

statia spatiala

Agenția Spațială Română a fost desemnată Autoritate Competentă pentru România (CPA) și punct național de contact pentru Serviciul Public Reglementat (Public Regulated Service - PRS) constituit în cadrul programului european de radionavigație prin satelit Galileo, dezvoltat de Uniunea Europeană în colaborare cu Agenția Spațială Europeană.

România îndeplinește astfel primele cerințe pentru deschiderea accesului la documentație și participarea la proiectele-pilot în domeniul situaţiilor de urgenţă, apărării, comunicațiilor electronice, protecţia infrastructurilor critice și controlul frontierelor dezvoltate acest serviciu european.

Potrivit Memorandumului aprobat astăzi de Guvern, utilizarea în România a Serviciului Public Reglementat va facilita accesul industriei românești la tehnologiile PRS și va permite fabricarea de receptoare, module de securitate și dezvoltarea de servicii suport, în condițiile în care cerințele în materie de securitate fac necesară atribuirea acestei sarcini exclusiv unui stat-membru care a desemnat o autoritate PRS competentă sau unor întreprinderi stabilite pe teritoriul unui stat-membru care a desemnat o autoritate PRS competentă.

Actul normativ prevede, de asemenea, efectuarea unei analize operaționale, economice, legale, tehnice și de securitate de către Comisia interministerială pentru valorificarea serviciilor oferite de Sistemele de Radionavigație prin Satelit (GNSS), în scopul reglementării domeniului PRS în România și pentru organizarea și operaționalizarea Autorității PRS Competente, inclusiv distribuirea sarcinilor între mai multe instituții.

Sistemul global de radionavigație prin satelit constituit în cadrul programului Galileo se află în prezent în faza de definitivare a infrastructurii spațiale și de sol. Serviciile furnizate de sistemul Galileo vor fi disponibile gradual, începând din trimestrul al patrulea al anului 2016, urmând ca din anul 2020 să se atingă operaționalitatea completă a acestuia.

Serviciul Public Reglementat (Public Regulated Service - PRS) este rezervat utilizatorilor autorizați de către statele participante și asigură semnale robuste și criptate pentru aplicații și servicii, rezistență la interferențe voluntare sau involuntare și un nivel sporit de continuitate a serviciilor de urgență, a serviciilor de aplicare a legii, securitate internă și controlul frontierelor, serviciilor critice de furnizare a energiei, comunicații electronice, de transport, activități strategice și apărare.

Accesul statelor membre la Serviciul Public Reglementat – PRS este gratuit, conform normelor europene în domeniu, dar pentru utilizarea acestuia este obligatorie desemnarea unei Autorități PRS competentă la nivelul statului membru, care să asigure respectarea Standardelor Minime Comune pentru utilizarea PRS. Un număr de 16 din cele 28 de state membre ale Uniunii Europene participă la ora actuală la Serviciul Public Reglementat – PRS.

În prezent, Agenția Spațială Română (ROSA), prin prisma competențelor și responsabilităților el legale, este activă în Programul Galileo, reprezentanții ei participând la comitete, grupuri de lucru, consilii de program, administrative sau de securitate Galileo în cadrul Comisiei Europene, Agenției GNSS European sau Agenției Spațiale Europene.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.