Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică se va reuni joi pentru a-şi desemna noul şef, la o săptămână după decesul japonezului Yukiya Amano

AIEA
AIEA

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) lansează procedurile de desemnare a noului director general cu o reuniune specială, prevăzută pentru joi, a Consiliului guvernatorilor, la o săptămână după decesul japonezului Yukiya Amano, care a condus AIEA timp de zece ani, conform AFP. Printre favoriţii la succesiunea lui Yukiya Amano se numără şi românul Cornel Feruţă, unul din colaboratorii săi apropiaţi în funcţia de coordonator-şef al biroului directorului general, potrivit AGERPRES.

Citește și: Rareș Bogdan a răbufnit: De pilele incompetente nu se va atinge

Această agenţie ONU, responsabilă în special de monitorizarea angajamentelor Iranului ce decurg din acordul nuclear din 2015, a anunţat, miercuri, convocarea pentru joi a unui Consiliu al guvernatorilor excepţional.

AIEA precizează într-un comunicat că 'numirea unui director general' va fi pe ordinea de zi.

Agenţia urmează să-şi aleagă un nou conducător după decesul anunţat luni al diplomatului japonez Yukiya Amano, care a condus instituţia din 2009. Yukiya Amano s-a stins din viaţă la 18 iulie, la vârsta de 72 de ani, în urma unei boli a cărei natură nu a fost specificată.

Citește și: Mega Image vrea să dea mega-lovitura! Se schimbări îi așteaptă pe clienți

Desemnarea unui nou director general, aşa cum prevede statutul agenţiei, cuprinde mai multe faze care pot să dureze aproximativ un an, a declarat pentru AFP o sursă apropiată AIEA, iar reuniunea de joi va fi un prim pas.

Obiectivul este de a examina care este marja de manevră a agenţiei pentru a accelera această procedură, guvernanţa sa fiind deosebit de strategică în contextul tensiunilor dintre Teheran, Washington şi capitalele europene în jurul problemei nucleare.

Desemnarea şefului AIEA, care grupează 171 de stat în total, scoate în evidenţă cele 35 de state membre în Consiliul guvernatorilor agenţiei, incluzând ţările cele mai avansate în domeniul tehnologiei nucleare. Candidatura desemnată trebuie ulterior validată de către Conferinţa generală a statelor membre, care se reuneşte în sesiune ordinară o singură dată pe an, de obicei în septembrie.

Citește și: Negocieri intense între Victor Ponta și Viorica Dăncilă! Ce funcție vrea să-i obțină soției sale

Ţinând cont de termenul necesar pentru examinarea candidaturilor şi negocierilor între state, ar urma să fie numit un director general interimar. Desemnarea acestuia se va afla de asemenea pe agenda reuniunii de joi.

Printre favoriţii la succesiunea lui Yukiya Amano sunt vehiculate numele românului Cornel Feruţă, unul din colaboratorii săi apropiaţi în funcţia de coordonator-şef al biroului directorului general, şi cel al lui Rafael Grossi, ambasadorul Argentinei pe lângă AIEA.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.