DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Agenţia Naţională Antidoping îi îndeamnă pe sportivii care s-au vindecat de COVID-19 să doneze plasmă

Linkdin
plasma umana sange recoltare

Agenţia Naţională Antidoping îi îndeamnă pe sportivii care s-au vindecat de boala COVID-19 să doneze plasmă pentru a-i ajuta pe alţii, însă donarea trebuie făcută respecând regulile antidoping, prin informaţii furnizate agenţiei.

"Sportivii care au învins boala provocată de virusul COVID-19 pot alege să doneze plasmă pentru a-i ajuta pe alţii să învingă la rândul lor. Plasma din sângele lor conţine anticorpi care i-ar putea ajuta pe cei infectaţi să lupte mai eficient împotriva noului coronavirus. Ea poate salva vieţi, dar sportivii trebuie să ştie că gestul nobil de a dona trebuie însoţit de câteva demersuri pentru a nu constitui abatere de la reglementările anti-doping, potrivit news.ro.

Citește și: Fotografie de ultim moment! Marcel Vela, imagine cu leul apărut în videoclipul lui Dani Mocanu

Este bine cunoscut faptul că donarea de plasmă presupune prelevarea de sânge de la donator şi separarea plasmei de globulele roşii din sânge. Globulele roşii din sânge sunt apoi returnate (reinfuzate) donatorului, însoţite de fluid (infuzie). Reinfuzia sângelui este motivul pentru care procedura se încadrează la secţiunea M1.1. din Lista Interzisă, referitoare la manipularea sângelui şi a componentelor sângelui.

Ca urmare, ANAD, la recomandarea Agenţiei Mondiale Anti-Doping (WADA), solicită sportivilor care aleg să doneze, să furnizeze documentaţia medicală de la banca de sânge sau clinica unde s-a efectuat procedura. Documentaţia trebuie să includă o declaraţie semnată de cadrul medical care efectuează procedura, alături de următoarele informaţii:

Detalii ale echipamentului sau sistemul utilizat (ex. dispozitiv de plasmafereză cu circuit închis);

Detalii cu privire la volumul de sânge extras şi reintrodus în sistemul circulator;

Informaţii cu privire la procedeul de separare al sângelui;

Detalii cu privire la cadrul medical care efectuează procedura, incluzând numele, funcţia si toate datele de contact);

Data, ora şi locul donării.

În situaţia în care ANAD consideră că sportivii au furnizat informaţiile solicitate, acestora li se poate acorda o scutire unică cu titlu excepţional.

În situaţia în care doresc să doneze plasmă în ocazii ulterioare, sportivii trebuie să informeze ANAD şi să furnizeze informaţii", se arată în comunicatul ANAD.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.