Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Agenţia Naţională pentru Egalitatea de Şanse între Femei şi Bărbaţi organizează mai multe manifestări dedicate eliminării violenţei asupra femeilor

RFI Romania
violenta sexuala

Agenţia Naţională pentru Egalitatea de Şanse între Femei şi Bărbaţi (ANES) organizează începând de joi, timp de 16 zile, mai multe manifestări dedicate eliminării violenţei asupra femeilor, de Ziua Internaţională a Luptei împotriva Violenţei asupra Femeilor, potrivit unui comunicat remis de instituţie.

ANES organizează joi următoarele activităţi: iluminarea unor clădiri emblematice din Bucureşti în portocaliu, culoarea luptei împotriva violenţei asupra femeilor; afişarea paginilor de intrare (home) în culoarea portocaliu, pe site-ul ANES şi site-urile instituţiilor publice; participări în cadrul emisiunilor radio şi TV, în scopul diseminării de informaţii utile pentru toate persoanele interesate şi a celor necesare pentru accesarea serviciile sociale şi a măsurilor de sprijin şi protecţie pentru victimele violenţei domestice; emiterea de comunicate de presă cu privire la Ziua Internaţională a Luptei împotriva Violenţei asupra Femeilor şi a campaniei celor 16 zile de activism; webinar la nivel înalt privind construirea unui spaţiu cibernetic sigur pentru fete şi femei - "Un click pentru îndepărtarea violenţei cibernetice", organizat de Preşedinţia Slovenă a Consiliului UE; conferinţa "Lupta împotriva violenţei asupra femeilor", organizată de Romanian Diversity Chamber of Commerce.

Vineri, ANES organizează reuniunea comună a Comitetului Interministerial pentru Prevenirea şi Combaterea Violenţei în Familie şi a Comitetului de sprijin şi monitorizare a proiectului POCU 465/4/4/128038 "VENUS - Împreună? pentru o viaţă în siguranţă"; conferinţa "Angajatori pentru respect - fără hărţuire în lumea muncii", organizată de Asociaţia pentru Libertate şi Egalitate de Gen (A.L.E.G.).

Pentru data de 2 decembrie este prevăzută elaborarea şi postarea Raportului privind situaţia apelurilor pentru perioada primelor 11 luni din anul 2021, înregistrate la linia telefonică cu număr unic 0800.500.333 destinată victimelor violenţei domestice, discriminării pe criteriu de sex şi traficului de persoane. De asemenea, tot pe 2 decembrie va avea loc o întâlnire tehnică cu reprezentanţii Direcţiilor Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului în cadrul seminarului "Noi instrumente şi metode de prevenire şi combatere a violenţei domestice".

Pe 6 decembrie este programată organizarea webinarului "Colaborare interinstituţională şi intervenţie multidisciplinară în domeniul violenţei domestic, la nivelul municipiului Bucureşti", în parteneriat cu Primăria Municipiului Bucureşti şi cu Direcţia Generală de Asistenţă Socială a Municipiului Bucureşti, cu participarea tuturor Direcţiilor Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului din sectoarele 1-6 cu atribuţii relevante în domeniu.

Conferinţa Internaţională "Violenţa domestică - fenomen transnaţional. Să acţionăm împreună, fără bariere" va avea loc pe 8 decembrie.

Ultima zi de manifestări este 10 decembrie, când sunt programate declaraţii comune între reprezentanţii Agenţiei Naţionale pentru Egalitatea de Şanse între Femei şi Bărbaţi, UNICEF, Ambasadei Franţei şi Ambasadei Suediei. Tot atunci are loc lansarea Ghidului privind Procedurile standard de operare la nivelul Centrelor de intervenţie pentru Victimele Violenţei Sexuale (IVVS).

În anul 2000, Adunarea Generală a Naţiunilor Unite a stabilit ca în data de 25 noiembrie să fie marcată Ziua internaţională pentru eliminarea violenţei asupra femeilor. Prin rezoluţia adoptată atunci, Adunarea Generală a Naţiunilor Unite a invitat guvernele, agenţiile Naţiunilor Unite, organizaţiile internaţionale şi neguvernamentale să organizeze evenimente în această zi pentru a atrage atenţia publicului asupra problemei violenţei împotriva femeilor.

Începând cu anul 1991 a fost lansată campania internaţională pentru eliminarea violenţei împotriva femeilor şi fetelor care marchează seria celor 16 zile de activism împotriva violenţei asupra femeilor şi care se derulează, în fiecare an, în perioada 25 noiembrie (Ziua Internaţională pentru Eliminarea Violenţei împotriva Femeilor) - 10 decembrie (Ziua Internaţională a Drepturilor Omului, adoptarea Declaraţiei Universale a Drepturilor Omului).

În acest an, marcat de măsuri fără precedent la nivel naţional şi global generate de contextul pandemiei COVID-19, Ziua internaţională pentru eliminarea violenţei asupra femeilor primeşte noi semnificaţii.

În întreaga lume, cercetători şi alţi specialişti avertizează, în mod constat, asupra riscului crescut în ceea ce priveşte escaladarea situaţiilor de violenţă domestică împotriva categoriilor vulnerabile - copii, femei, persoane vârstnice sau persoane cu dizabilităţi - pe fondul izolării la domiciliu şi distanţării sociale.

Astfel, Agenţia Naţională pentru Egalitatea de Şanse între Femei şi Bărbaţi atrage atenţia tuturor actorilor care se adresează publicului larg să încurajeze victimele violenţei domestice să se adreseze autorităţilor competente, deoarece profesioniştii de la nivelul tuturor instituţiilor şi serviciilor sociale din domeniul prevenirii şi combaterii violenţei domestice sunt pregătiţi să vină în mod concret în întâmpinarea nevoilor victimelor violenţei domestice, potrivit Agerpres.ro.

În aceste momente, este foarte important ca victimele violenţei domestice să ştie că nu sunt singure în situaţia cu care se confruntă şi că au acces neîngrădit la informare, consiliere psihologică şi juridică de calitate şi la alte servicii sociale, care pot asigura în mod gratuit, sprijin adecvat şi găzduire, prin serviciile oferite de către autorităţile publice locale şi de către ONG-uri, se precizează în comunicatul ANES.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.