Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Agenţia Naţiunilor Unite pentru refugiaţii palestinieni își suspendă unele operațiuni din lipsă de fonduri

palestina israel palestina violente confruntari

Confruntată cu o gravă criză financiară în urma îngheţării finanţărilor americane, Agenţia Naţiunilor Unite pentru refugiaţii palestinieni (UNRWA) prevede în această vară să amâne plata salariilor şi să suspende misiuni în Fâşia Gaza, potrivit unui responsabil al ONU, citat de AFP.

"În săptămânile viitoare, vor exista reduceri dureroase în asistenţa de urgenţă adusă Fâşiei Gaza şi în alte părţi în regiune" de către UNRWA, a indicat Consiliului de Securitate coordonatorul Naţiunilor Unite pentru Orientul Mijlociu, Nikolay Mladenov, relatează agerpres.

"În Gaza, aceasta se va traduce prin amânarea plăţii salariilor în luna iulie şi o suspendare a unor operaţiuni în august", a adăugat el, fără alte precizări.

La începutul anului, SUA au decis să reducă cu 250 milioane de dolari contribuţia financiară la această agenţie a ONU, afirmând că ea trebuie să fie reformată şi condiţionând reluarea ajutorului de revenirea palestinienilor la masa negocierilor cu Israelul.

O conferinţă a donatorilor este prevăzută pentru luni la ONU. În martie, în cadrul unei reuniuni la Roma, organizaţia nu a putut strânge decât 100 milioane de dolari din cele 446 sperate pentru a menţine operaţiunile UNRWA.

Creată în 1949, această agenţie ajută mai multe milioane de palestinieni înregistraţi ca refugiaţi în teritoriile palestiniene, în Iordania, în Liban şi în Siria, supravieţuitori sau descendenţi ai palestinienilor alungaţi pe drumuri în cursul primului război israeliano-arab din 1948, după care a urmat crearea statului Israel.

Peste 500.000 de copii studiază în şcolile UNRWA care furnizează atât îngrijiri, cât şi finanţări. Agenţia foloseşte peste 20.000 de persoane în Orientul Mijlociu, în mare majoritate palestinieni.
îli
După decizia americană, UNRWA estimează că misiunea sa este "în pericol" şi nu exclude să amâne redeschiderea şcolilor sale la revenirea din vacanţă în septembrie. În trecut, agenţia amânase deja cu câteva săptămâni redeschiderea şcolilor sale din motive financiare. La vremea respectivă, Iordania întârziase deschiderea şcolilor sale pentru a reduce la minimum diferenţele de tratament pentru copiii din regiune.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.