Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Agenția Universitară a Francofoniei sare în sprijinul lumii academice din Ucraina: România este prima care ajută 5.000 de studenți și profesori

Agenția Universitară a Francofoniei transmite un mesaj de solidaritate cu poporul ucrainean, dar și cu lumea academică ucraineană, profund afectată de războiul declanșat de Rusia. AUF le cere țărilor membre să îi sprijine pe studenții ucraineni sau străini care au studiat în Ucraina, pe profesori și pe cercetători. AUF constată că România s-a angajat în asigurarea unui sprijin pentru 5.000 de studenți din Ucraina.

Principalele direcții ale AUF sunt asistență pentru refugiați, sprijin pentru mobilitatea și integrarea persoanelor, sprijin pentru relocarea echipelor de cercetare ucrainene în orice altă țară din regiune, sprijin instituțional pentru instituțiile membre, sprijin pentru unitățile membre din țările vecine care vor primi refugiați cetățeni ai unităților din Ucraina, mobilizarea programului „AIMES internațional” al AUF, suport pentru găzduire, continuitate științifică și educațională, ajutor pentru traducerea documentelor ucrainene, furnizarea de resurse digitale în beneficiul membrilor ucraineni ai AUF, ajutor financiar instituțional și scutirea completă de la plata cotizațiilor pentru instituțiile membre din Ucraina.

DOCUMENTUL integral poate fi citit AICI

„În fața războiului din Ucraina, care afectează universitățile din țară, sub rezerva condițiilor inumane de operare, precum și exodul refugiaților, Agenția Universitară a Francofoniei (AUF) își afirmă solidaritatea cu poporul ucrainean și în special școlile și universitățile ucrainene.

(...)

AUF, care plasează solidaritatea activă în centrul valorilor sale fondatoare, a decis să se mobilizeze pe deplin pentru a-și ajuta membrii în eforturile lor și să participe, cu o contribuție excepțională, la mișcarea internațională a solidarității SO w Ucraina.

De la începutul conflictului, AUF, cu desfășurările sale în Europa Centrală și de Est, a inițiat cel mai corect studiu al situației de la fața locului, în special cu decanii și directorii celor 13 universități membre ucrainene. Potrivit cifrelor inițiale, 1.000 de studenți refugiați din Ucraina s-au alăturat deja Republicii Moldova și 5.000 în România.

AUF este mai conștientă ca niciodată de rolul societal al universităților pentru revenirea la rațiune și la pace.”, precizează AUF.

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a fost ales preşedinte al Agenţiei Universitare a Francofoniei (AUF), cu ocazia primei ediţii a Săptămânii Mondiale a Francofoniei Ştiinţifice, găzduită în perioada 21-24 septembrie 2021 la Bucureşti, prilej cu care a fost organizată şi Adunarea Generală a AUF.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.