DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Ai avut COVID-19? Află cum te-ar putea ajuta o ecocardiografie

Ecocardiografia este cea mai folosită metodă imagistică de evaluare a cordului. Aceasta furnizează în mod neinvaziv și neiradiant, în timp real, informații precise despre structura și funcția inimii.

Astfel, ecocardiografia poate fi utilizată atât pentru diagnosticarea și managementul bolilor cardiovasculare, dar poate fi de ajutor și pentru ghidarea unor intervenții complexe de chirurgie cardiacă, cardiologie intervențională sau electrofiziologie.

Ecografia cardiacă evaluează:

  • dimensiunile celor patru cavități ale inimii și funcția de pompare a sângelui;
  • principalele vase de sânge ce pornesc din inimă – aorta și artera pulmonară;
  • structura și modul de funcționare ale valvelor cardiace – se pot depista astfel disfuncții ale valvelor și impactul acestora asupra cavităților inimii;
  • pericardul și patologia asociată acestei structuri;
  • tumorile cardiace sau vegetațiile de la nivelul cavităților sau valvelor;
  • malformațiile congenitale.

Printre indicațiile ecocardiografiei se numără apariția unor semne și simptome ca durerea toracică, respirația dificilă, palpitații, amețeală sau chiar pierderea stării de conștiență. Ecografia cordului este recomandată și atunci când, în urma unei evaluări clinice, medicul constată prezența unui suflu cardiac, a valorilor tensionale mari sau a analizelor de sânge modificate.

În contextul pandemiei actuale, pacienților infectați cu virusul SARS-CoV-2, le este recomandat screeningul cardiologic de rutină.

Formele medii și severe ale bolii, care necesită internare, prezintă, într-o proporție destul de mare, și afectare cardiacă. Aceasta se poate manifesta atât prin afectare directă a miocardului și/sau a pericardului, cât și prin creșterea coagulabilității sângelui, care determină apariția cheagurilor la nivel pulmonar, cu un impact important asupra cordului, crescând riscul de a dezvolta infarct miocardic.

În unele forme de COVID-19 se poate produce și o decompensare a bolilor cardiace preexistente.

Și pacienții care au dezvoltat forme ușoare, cu simptome ca fatigabilitate (oboseală), dureri toracice și dificultăți respiratorii, ar trebui să opteze pentru o evaluare cardiologică care să cuprindă și o electrocardiogramă, alături de o ecocardiografie.

Citește mai multe despre rolul ecocardiografiei într-un material realizat de Dr. Cristina Căldăraru, medic primar Cardiologie cu competențe în ecocardiografie transtoracică generală și specială, ecocardiografie transesofagiană și ecografie vasculară la Spitalul Clinic SANADOR!

content-image

Dr. Cristina Căldăraru, Spitalul Clinic SANADOR


ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.