Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ai o boală hepatică? Află cum trebuie să procedezi!

Radu Pop
boli hepatice sanador

Bolile ficatului sunt din ce în ce mai frecvente și nu ar trebui neglijate, având în vedere rolul vital pe care ficatul îl îndeplinește pentru buna funcționare a întregului organism. Afecțiunile hepatice pot avea o evoluție lentă și cu puține simptome, însă în timp ajung să fie afectate funcții esențiale ale ficatului, precum sintetizarea proteinelor și a factorilor de coagulare a sângelui, a trigliceridelor și a colesterolului, fabricarea glicogenului și producția de bilă. Din acest motiv, orice boală a ficatului trebuie atent investigată, precis diagnosticată, tratată individual printr-un plan terapeutic personalizat și monitorizată pe termen lung.

Simptomatologia în bolile ficatului este variată și adesea nu semnalează decât prea târziu necesitatea prezentării la medic, astfel că diagnosticul afecțiunilor hepatice ajunge de multe ori să fie stabilit după ce boala a avansat și o parte semnificativă a ficatului este distrusă.

Semnele tipice care semnalează o afectare hepatică importantă sunt reprezentate de icter (îngălbenirea pielii și a mucoaselor, urină închisă la culoare), însoțit sau nu de prurit tegumentar (mâncărime generalizată la nivelul pielii), creșterea în volum a abdomenului, dureri difuze în partea dreaptă a abdomenului, oboseală accentuată, apariția fără o cauză aparentă a unor vânătăi etc.

Având în vedere complexitatea bolilor hepatice, diagnosticul și tratamentul acestor afecțiuni este indicat să se realizeze în centre specializate în managementul bolilor hepatice, de către o echipă multidisciplinară, care să cuprindă medici din diferite specialități, de la gastroenterologi la chirurgi pentru afecțiunile cu indicație chirurgicală.

Astfel, odată diagnosticată o problemă hepatică, este imperios necesar ca pacientul să fie luat în evidență de o echipă multidisciplinară, care să includă medici specialiști de medicină internă, gastroenterologie, radiologie și imagistică medicală, chirurgie hepatică, oncologie medicală, specializată în afecțiunile hepatice. Prin această abordare modernă, pacientul beneficiază de inițierea tratamentului specific la timp, monitorizarea evoluției bolii pe termen lung prin analize de laborator specifice și investigații imagistice, inclusiv de înscrierea pe lista de așteptare de transplant hepatic, în cazurile atent selecționate.

Pentru pacienții cu afecțiuni ale ficatului, la SANADOR funcționează Centrul Integrat de Excelență în Boli Hepatice. În cadrul Centrului, pacienții beneficiază de o abordare multidisciplinară, cu evaluare atentă, monitorizare pe termen lung și tratament personalizat pentru fiecare pacient în parte, indiferent de complexitatea cazului, de către echipe medicale supraspecializate în bolile hepatice.

Centrul Integrat de Excelență în Boli Hepatice SANADOR reprezintă aportul cumulativ al activității mai multor specialități medico-chirurgicale în scopul diagnosticului, monitorizării și tratamentului bolilor hepatice la cele mai înalte standarde prin intermediul specialiștilor cu experiență vastă în domeniu și al tehnologiei medicale de ultimă generație.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.