Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Aida Căruceru, deputat PSD: Este o victorie faptul că violența psihologică a fost definită ca o formă a violenței în familie

Aida Caruceru PSD

Deputatul Aida-Cristina Căruceru a făcut referire, în declarația politică susținută miercuri, 20 iunie, la proiectul de lege împotriva violenței domestice, adoptat cu votul Grupului parlamentar al PSD :„ În ultimul an și jumătate am adus de mai multe ori în atenția dumneavoastră subiectul violenței în familie și al violenței împotriva femeilor, în general. Este o problemă serioasă, cu consecințe grave, care necesită atenție și soluții. În acest context, Guvernul PSD, condus de o femeie, a inițiat un proiect de lege care permite o luptă reală și eficientă împotriva acestui tip de violențe, iar luni, plenul Camerei Deputaților, cu votul majorității PSD-ALDE, a adoptat actul normativ. Este o victorie uriașă pentru femeile din România, care acum se pot bucura de elementele de protecție instituite de Convenția de la Istanbul pentru combaterea și prevenirea violenței în familie și a violenței împotriva femeilor. Am prezentat plenului raportul Comisiei juridice pentru acest proiect de lege, un motiv în plus de a convinge colegii deputați de importanța modificărilor aduse cadrului legislativ ce guvernează violența în familie.”

„Din punctul meu de vedere cea mai importantă victorie este că violența psihologică a fost definită în lege ca fiind o formă de manifestare a violenței în familie. Numărul femeilor care sunt agresate fizic este unul destul de mare, dar numărul femeilor care sunt terorizate, hărțuite, amenințate și a căror viață este făcută un calvar de către partenerul lor este mult, mult mai mare. Până acum, presiunile psihice la care erau supuse aceste femei nu intrau sub incidența legii, ceea ce era profund greșit. De luni, violența psihologică este considerată tot o formă de violență și este definită drept: “impunerea voinței sau a controlului personal, provocarea de stări de tensiune și de suferință psihică în orice mod și prin orice mijloace, prin amenințare verbală sau prin orice modalitate, șantaj, violență demonstrativă asupra obiectelor și animalelor, afișare ostentativă a armelor, neglijare, controlul vieții personale, acte de gelozie, constrângeri de orice fel, urmărirea fără drept, supravegherea locuinței, a locului de muncă sau a altor locuri frecventate de victimă, efectuarea de apeluri telefonice sau alte tipuri de comunicări prin mijloace de transmitere la distanță care prin frecvență, conținut sau momentul în care sunt emise creează temere”. Este un uriaș pas înainte. Practic, hărțuirea împotriva femeilor, gelozia, terorizarea prin telefon, devin acum fapte incriminabile. Femeile din toată România trebuie să știe că nu au niciun motiv să îndure teroarea psihologică a partenerilor și că acum au și instrumentele juridice pentru a lua măsuri”, a transmis deputatul PSD.

De asemenea, deputatul PSD a transmis faptul că: „La fel de importantă este și definirea violenței sociale drept impunerea izolării persoanei de familie, de comunitate și de prieteni, pentru că este cunoscut faptul că o metodă a agresorilor este să izoleze femeia de familia ei, de sistemul ei de sprijin, pentru a o ține ostatic într-o perpetuă stare de tensiune și violență. Legea definește și violența spirituală drept acea manifestare care diminuează sau ridiculizează aspirațiile membrilor familiei. Adică partenerul nu are dreptul să râdă sau să minimizeze dorințele femeii de a-și întemeia o carieră, de a-și urma sau continua studiile și de a-și căuta fericirea în viață. Cu alte cuvinte, nimeni nu mai poate să râdă de ceea ce un membru al familiei consideră că este important pentru el sau pentru ea. Ce mai trebuie subliniat, cât de des posibil, că nici așa zisa “onoare” nu poate fi considerată drept justificare pentru orice fel de acte de violență împotriva femeilor sau bărbaților. Este o prevedere care permite ca România să intre în lumea modernă, civilizată, progresistă, în ceea ce privește protecția cetățenilor ei.”

Deputatul PSD a explicat importanța actului normativ: „Această lege esențială pentru femeile din România redefinește conceptele de violență domestică, violență împotriva femeilor și victimă, reglementează obligația autorităților locale de a menține baze de date cu informații despre servicii, centre sau alte forme de sprijin pentru victimele violenței domestice, includerea în materialul didactic din sistemul de educație a unor probleme precum egalitatea între femei și bărbați, rolurile de gen și a respectului reciproc. Toate acestea sunt de natură să ducă la creșterea calității conviețuirii în România. În ceea ce privește ordinul de protecție, legea votată de plenul Camerei Deputaților reglementează ordinul de protecție provizoriu ca formă specifică de protecție a victimelor unor fapte grave de violență domestică și impune măsuri de monitorizare a respectării ordinului de protecție care pot fi dispuse de către organele de poliție, precum și reglementarea unui sistem electronic de supraveghere care să permită verificarea respectării agresorului în cazul ordinului de protecție provizoriu și a ordinului de protecție. Cu alte cuvinte, toate aceste prevederi fac ca ordinul de protecție să fie un instrument real și eficient pentru siguranța femeilor din România.”

În încheiere, deputatul PSD a transmis: „Este unul dintre cei mai fermi pași pentru transformarea și modernizarea României și pentru asigurarea unui climat familial demn și sigur pentru femeile din această țară și sunt mândră că un guvern social-democrat a inițiat această lege.”

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.