DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Aida Căruceru: 'PSD a reușit să obțină cele mai mari majorări din istorie pentru domeniul sănătății, respectiv salariile medicilor și asistentelor'

arhiva personala
Aida Căruceru

Deputatul Aida-Cristina Căruceru (Grupul parlamentar al PSD), secretar al Comisiei juridice, de disciplină și imunități și vicepreședinte al Comisiei pentru egalitatea de șanse pentru femei și bărbați, a arătat în declarația politică susținută marți, 7 mai, în ședința de plen a Camerei Deputaților:

„Pentru că ne aflăm în plină campanie electorală și pentru că există riscul real și major, ca zgomotul și mesajele politice mai puțin adevărate lansate de către partidele politice de opoziție să umbrească reușitele guvernării PSD din ultimele 30 de luni, am ales astăzi să-mi concentrez atenția asupra enumerării câtorva elemente deosebit de importante:

-PSD a luat măsurile sociale cele mai importante din ultimul deceniu, măsuri care au venit să ajute direct categoriile sociale mai vulnerabile: bătrânii și românii aflați în sărăcie. Iată câteva exemple concrete: de la 1 iulie 2018, punctul de pensie a fost majorat, pentru a doua oară într-un singur an, iar valoarea acestuia a crescut de la 1.000 de lei la 1.100 de lei, potrivit calendarului stabilit de Guvern, impozitul pe veniturile din pensii a fost redus de la 16% la 10% pentru pensiile mai mari de 2.000 de lei, impozitul pe venit a fost eliminat pentru pensiile mai mici de 2.000 de lei, pensia minimă garantată a ajuns la 640 de lei, iar CASS a fost eliminat pentru toți pensionarii.

-PSD a luat măsurile importante și în ceea ce privește creșterea nivelului de venituri. Strategia PSD a dat roade în economie, reușind să creeze locuri de muncă, dovedind tuturor celor care spun că nu se poate să ai și salarii mărite și locuri de muncă noi, că se înșală amarnic și că, de fapt, nu-și doresc aceste lucruri pentru românii care muncesc din greu. Din categoria acestor măsuri amintesc: guvernarea PSD a creat peste 230.000 de locuri de muncă noi. Salariul minim a crescut constant. De la 1 ianuarie 2019, acesta este în valoare de 2.080 lei brut. Persoanele care au terminat o facultate și au cel puțin 1 an vechime în muncă în domeniul studiilor superioare au ajuns la un salariu minim de 2.350 de lei lunar. S-a ajuns astfel ca salariul minim net să fie 1.263 lei în 2019, de la 875 lei cât era în 2016. Este o creștere de peste 44%, în timp ce prețurile au crescut cu puțin peste 7% în toată această perioadă. De asemenea, pentru românii care lucrează în construcții, salariul minim este de 3.000 de lei pe lună.”

De asemenea, deputatul Aida Căruceru a menționat și faptul că: „PSD a reușit să obțină o creștere importantă, de peste 50%, a salariilor profesorilor, asta în timp ce a reușit să construiască 90 de creșe și grădinițe și a modernizat 115 unități de învățământ. Angajaţii din învăţământ au beneficiat de o creştere de 15% de la 1 ianuarie 2017, pentru unele categorii de dascăli veniturile crescând substanţial. În ianuarie 2018, salariul brut al asistentului fără vechime cu gradaţie 5 ajungea la 3.579 de lei, iar după creşterile din martie 2018 a ajuns la 4.295 de lei. De la 1 decembrie 2018 se acordă şi un spor de suprasolicitare de 10%, pentru cadrele didactice de predare, iar de la 1 ianuarie 2019 a intrat în vigoare regulamentul de acordare a sporurilor pentru condiţii vătămătoare. Totodată, peste 80.000 de elevi din licee profesionale primesc burse din fonduri europene, iar liceenii care obțin rezultate la olimpiadele internaționale pot beneficia de granturi între 2.500 și 4.000 de euro, în timp ce aceia care obțin rezultate la olimpiadele naționale pot beneficia de granturi între 1.500 și 3.000 de euro.”

Citește și: Dragnea sare în apărarea lui Gheorghe Stan după audierile cu scântei din Parlament: 'Da, pusă de domnul Roman, marele constituționalist'

„PSD a reușit să obțină cele mai mari majorări din istorie pentru domeniul sănătății, respectiv salariile medicilor și asistentelor, care acum au venituri comparabile cu cele din Europa. Exemple de creșteri ale veniturilor „în mână” de pe fluturașul de salariu ale celor care lucrează în sistemul de sănătate: medic primar: de la 4.880 lei în 2016, la 15.175 lei în 2019; medic specialist ATI: de la 3.817 lei în 2016, la 12.156 lei în 2019; chirurg, chirurgie generală: de la 2.823 în 2016, la 7.700 în 2019”, a declarat deputatul PSD Aida Căruceru.

„Alături de aceste măsuri de justiție socială, PSD a luat și importante măsuri de susținere a mediului de afaceri, care permit dezvoltarea economiei românești și, totodată, încurajarea antreprenorilor români de a-și deschide noi afaceri, pentru a crea noi locuri de muncă și pentru a genera mai multă prosperitate în societatea românească. Iată câteva exemple concrete:

-am inițiat o nouă ediție a programului de succes Start-up Nation, care a generat finanțare pentru zeci de mii de mici firme românești, creând premisele pentru dezvoltarea unor afaceri de succes;

-PSD a redus CAS de la 39,25% la 37,25%;

-PSD a eliminat formularul 088, care reprezenta o povară administrativă pentru firme, respectiv coșmarul oamenilor de afaceri în anul 2016;

-PSD a redus 6 din cele 9 contribuții care erau plătite pe vremea guvernului tehnocrat și a eliminat 102 taxe nefiscale, printre care și cele de la Registrul Comerțului, realizând una dintre cele mai mari debirocratizări și defiscalizări din ultimii 10 ani. În acest sens, Guvernul PSD a introdus un singur formular pe an pentru venituri independente, care a reușit să comaseze un număr de 7 declarații într-una singură: Declaraţie unică privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice.”

În încheiere, deputatul PSD Aida Căruceru a ținut să transmită: „Respect pentru pensionari, demnitate pentru angajați, sprijin pentru sistemul de educație și pentru cel de sănătate, ușurarea poverii pentru sectorul privat, reprezintă motivele pentru care guvernarea PSD va fi reținută și evocată de către români drept cea mai performantă guvernare din ultimii 20 de ani și reprezintă și motivul pentru care românii ne vor vota în continuare și în acest an electoral și în cei ce vor veni!”, potrivit unui comunicat remis STIRIPESURSE.RO.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.