Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ajutor de stat pentru Cupru Min. Boloș: Cererea mare pentru cupru și semiconductori

economedia.ro
marcel bolos

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a fost luni în județul Alba, iar la Cupru Min a analizat posibilitatea acordării unui ajutor de stat pentru creșterea capacității de producție.

Scopul vizitei a fost de a evalua nevoile și oportunitățile de dezvoltare a economiei locale, precum și de a discuta cu antreprenorii din zonă despre modul în care Guvernul poate sprijini creșterea capacității de producție pentru companiile românești din regiune, se arată într-un comunicat transmis de Ministrul Finanțelor, c0nform mediafax.

„Am avut astăzi o discuție cu reprezentanții Cupru Min, cel mai important agent economic din zona Munților Apuseni. Având în vedere că în actualul context geo-politic, cuprul și semiconductorii sunt la mare căutare, dar și faptul că avem o prevedere în programul de guvernare, am analizat astăzi posibilitatea acordării unui ajutor de stat pentru creșterea capacității de producție și prelucrarea aici a concentratului pentru a obține produsul finit cu valoare adăugată. De asemenea, am fost în vizită la IPEC Alba Iulia, una din cele mai automatizate fabrici din Romania, cu peste 350 de roboți industriali. Scopul vizitei a fost să analizăm posibilitatea susținerii capitalului românesc pentru realizarea celei mai mari fabrici de cești din Europa. Trebuie să oferim companiilor românești oportunități pentru a-și extinde activitățile și a deveni mai competitive pe piața internațională”, a spus Boloș.

Ministerul Finanțelor a finalizat analiza Cererilor de acord pentru finanţare depuse în baza Hotărârii Guvernului nr.807/2014 pentru instituirea unor scheme de ajutor de stat având ca obiectiv stimularea investițiilor cu impact major în economie, iar bugetul total alocat schemei a fost epuizat.

„Astfel, în peste 9 ani de la demararea schemei de ajutor de stat, 174 de proiecte de investiții au primit granturi de la bugetul de stat, pentru cheltuieli eligibile de natura activelor corporale și necorporale, precum și cele legate de închirierea construcțiilor aferente investiției inițiale. În această perioadă au fost investiți peste 7,34 miliarde lei în sectoare cheie din economia românească și s-au creat peste 25.000 de noi locuri de muncă. În continuare, urmare modificării Regulamentului (UE) nr.651/2014 din data de 01.07.2023, Ministerul Finanțelor elaborează în prezent un proiect de schemă de ajutor de stat care va avea o perioadă de valabilitate de 3 ani, respectiv perioada 2024-2026 și un buget mediu anual de cca. 150 mil. euro, conform prevederilor din regulament. Noua schemă are ca obiectiv dezvoltarea regională prin stimularea investiţiilor cu impact major în economie”, a adăugat sursa citată.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.