Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ajutor umanitar: Talibanii au reclamat un dialog direct cu comunitatea internaţională

TOLO.news
talibani

Talibanii au reclamat joi un dialog direct cu comunitatea internaţională - care nu recunoaşte oficial regimul - pentru furnizarea ajutorului umanitar de care Afganistanul are o nevoie cruntă, potrivit unui comunicat difuzat de o delegaţie în vizita la Geneva, notează AFP.

O delegaţie de peste zece reprezentanţi ai talibanilor, care se află de la începutul săptămânii pe malul lacului Geneva la invitaţia unui ONG, "îndeamnă comunitatea internaţională să facă progrese cu Emiratul Islamic (al Afganistanului) pe baza transparenţei şi responsabilităţii şi să răspundă nevoii de asistenţă umanitară şi să discute (...) despre cele mai eficiente modalităţi de a furniza asistenţă umanitară în Afganistan", se arată în acest comunicat în engleză, difuzat la Kabul.

De asemenea, solicită "comunităţii internaţionale să sprijine organizaţiile care lucrează sub egida Cartei umanitare pentru ca acestea să ofere o asistenţă nepolitică, neutră şi independentă afganilor".

Textul solicită, de asemenea, "tuturor agenţiilor de asistenţă să vină în ajutorul afganilor prin facilitarea ajutorului umanitar şi logisticii, păstrând frontierele deschise şi creând un coridor securizat pentru ajutorul umanitar, convoaie, bunuri şi membri ai personalului", potrivit Agerpres.ro.

Delegaţia, care este condusă de ministrul sănătăţii, Qalander Ebad, a fost invitată de ONG-ul Geneva Call care urmăreşte să consolideze aplicarea dreptului internaţional umanitar şi protecţia civililor în zonele de conflict şi care activează de mulţi ani în Afganistan.

Vizita a fost şi o oportunitate de a se întâlni cu şeful Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, cu reprezentanţi ai Comitetului Internaţional al Crucii Roşii, dar şi cu diplomaţi europeni, printre care reprezentanţi ai Ministerului elveţian de Externe.

Toate reuniunile au avut loc cu uşile închise.

Diplomaţia elveţiană a precizat joi că vizita "nu constituie o legitimare, nici o recunoaştere" a regimului talibanilor şi a subliniat că a exprimat clar aşteptările Elveţiei cu privire la drepturile omului, dreptul umanitar internaţional şi protecţia populaţiei civile.

De când talibanii au preluat puterea în august 2021, după plecarea forţelor americane care susţineau guvernul, o criză economică şi financiară teribilă ameninţă cu foametea mai mult de jumătate din populaţia ţării.

ONU pledează de luni de zile pentru o relaxare a sancţiunilor impuse Kabulului din august 2021 pentru a evita prăbuşirea ţării.

Comunitatea internaţională este deosebit de şocată de soarta rezervată fetelor şi femeilor, anulând progresele înregistrate timp de 20 de ani după ce talibanii au fost alungaţi de americani la sfârşitul anului 2001.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.