Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Al treilea ministru bulgar al Energiei, INCULPAT în dosarul centralei nucleare de la Belene

Procurorii bulgari l-au inculpat, vineri, pe fostul ministru al Energiei, Delian Dobrev, pentru că nu a luat măsuri în vederea opririi plăţilor către o companie de consultanţă angajată în proiectul centralei nucleare Belene, după ce acest proiect a fost anulat, informează Reuters.

Delian Dobrev, ministrul Energiei în Guvernul centrist al lui Boiko Borisov, este al treilea ministru bulgar al Energiei inculpat în acest dosar, după predecesorii săi Rumen Ovcearov, ministru al Energiei între 2005 şi 2007 într-un guvern condus de socialişti, şi Petăr Dimitrov.

Citeşte şi: 73 de morţi şi peste 100 de răniţi după explozia unei cisterne - FOTO

În 2008, compania rusă Atomstroyexport şi compania energetică de stat NEK au semnat un contract pentru designul, construcţia şi instalarea a două unităţi la o centrală nucleară ce urma să fie amplasată la Belene, pe Dunăre. Însă în anul 2012, Bulgaria a anulat proiectul Belene, estimat la 10 miliarde de euro, după ce nu a găsit investitori străini şi sub presiunea Bruxellesului şi Washingtonului de a limita dependenţa energetică a ţării faţă de Rusia.

Procurorii bulgari susţin că Dobrev, în perioada 2012-2013, când acesta a ocupat postul de ministru al Energiei, nu a luat măsuri în vederea opririi plăţilor către o companie de consultanţă, angajată în proiectul centralei nucleare Belene, ceea ce a provocat companiei energetice de stat NEK pierderi de 4,56 milioane leva (2,48 milioane de dolari).

Citeşte şi: TRAGEDIE feroviară în Olanda. Mai multe persoane sunt rănite - FOTO

Delian Dobrev a renunţat la imunitatea parlamentară încă de luna trecută în legătură cu această investigaţie. Vineri, Dobrev a respins acuzaţiile şi a reiterat că este nevinovat.

Un tribunal de arbitraj a decis că Bulgaria trebuie să plătească Atomstroyexport compensaţii de peste 600 milioane de euro în legătură cu acest proiect, despre care analişti şi politicieni afirmă că reflectă corupţia răspândită pe scară largă în această ţară din Balcani, transmite agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.