Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ALARMĂ la NATO din cauza Rusiei: ARMA INTERZISĂ a Moscovei prin care ar putea lansa, din scurt, un ATAC NUCLEAR asupra Europei

paginaderusia.ro
arma nucleara

Statele NATO şi-au exprimat vineri preocuparea în legătură cu un sistem rus de rachete despre care Alianţa Nord-Atlantică afirmă că ar putea încălca tratatul din 1987 de interzicere a acestui tip de arme, într-un semn de susţinere faţă de Washington, relatează Reuters.

SUA consideră că Rusia dezvoltă un sistem de rachete cu o rază de acţiune interzisă de tratatul semnat în 1987 şi care i-ar putea asigura Rusiei capacitatea de a lansa din scurt un atac nuclear asupra Europei, scrie agerpres.ro.

Citește și: Prins în „flagrant”! Florin Iordache văzut cu două persoane de la CCR în contextul controverselor de pe legile Justiției

"Aliaţii au identificat un sistem de rachete rus care generează preocupări serioase", se arată într-un comunicat al NATO. Alianţa militară nord-atlantică "îndeamnă Rusia să răspundă acestor preocupări în mod exhaustiv şi transparent şi să se angajeze activ într-un dialog tehnic cu Statele Unite".

Într-un comunicat separat, emisarul SUA la NATO, Kay Bailey Hutchison, a notat că "atitudinea Rusiei stârneşte preocupări grave".

Citește și: Declarație incredibilă a unui fost ministru! Ce n-au avut românii NICIODATĂ după abdicarea Regelui Mihai, până ACUM

Rusia a negat că ar fi încălcat Tratatul privind forţele nucleare intermediare (INF), de la a cărui semnare s-au împlinit, la 8 decembrie, 30 de ani. NATO a difuzat comunicatul sus-menţionat după o reuniune desfăşurată săptămâna aceasta la Geneva între Rusia şi SUA pentru a marca aniversarea tratatului semnat atunci de Mihail Gorbaciov şi Ronald Reagan.

Potrivit unui raport din aprilie al Departamentului de stat american, Washingtonul a stabilit, în 2016, că Rusia şi-a încălcat obligaţiile prevăzute în acest tratat de a "nu deţine, produce sau testa" rachete de croazieră cu lansare de la sol cu o rază de acţiune între 500 şi 5500 km sau de a deţine ori produce sisteme de lansare a acestor rachete.

Citește și: Protecția Consumatorului câștigă o nouă bătălie cu băncile! Lovitură pentru instituțiile bancare

Săptămâna trecută, ca prim răspuns al administraţiei preşedintelui Donald Trump la aceste acuzaţii formulate de SUA în direcţia Rusiei, Departamentul de stat a indicat că îşi va revizui opţiunile militare, inclusiv dezvoltarea de noi sisteme de rachete cu rază medie. La rândul său, Ministerul rus de Externe s-a declarat gata să înceapă discuţii cu Statele Unite pentru a încerca menţinerea acestui tratat şi a asigurat că-şi va respecta obligaţiile dacă şi le respectă şi SUA.

MAE rus a calificat, pe de altă parte, drept inacceptabil "limbajul ultimatumurilor şi sancţiunilor", într-o declaraţie pentru a marca împlinirea a 30 de ani de la semnarea tratatului INF.

Citește și: Un GREU al jurnalismului de investigație „eliberează” o adevărată BOMBĂ! O nouă fotografie cu CRIMINALA de la metrou! „Nu pot furniza alte informații”

Preocupările formulate de aliaţii NATO, în frunte cu SUA, în legătură cu INF sunt de natură să tensioneze şi mai mult relaţiile dintre Moscova şi Occident, deja serios afectate de anexarea de către Rusia a Crimeei, în 2014, de sancţiunile economice occidentale şi de acuzaţiile SUA privind o ingerinţă rusă în campania electorală din 2016, acuzaţii respinse de Moscova.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.