Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ALARMĂ MAXIMĂ pentru puterile lumii: Coreea de Nord a lansat o rachetă în direcția Japoniei! Reacții dure

KCNA/Reuters
N korea, racheta

Coreea de Nord a lansat marţi o rachetă care a trecut deasupra Japoniei, au indicat armata sud-coreeană şi guvernul japonez, într-o provocare strategică, care duce la escaladarea tensiunilor în Asia de Nord-Est, potrivit AFP şi Yonhap.

Conform Reuters, care citează oficiali niponi şi sud-coreeni, regimul de la Phenian a lansat o rachetă care a trecut peste Japonia şi a căzut în largul insulei Hokkaido marţi dimineaţă.

Un "proiectil neidentificat" a fost lansat din Sunan, în apropiere de Phenian, în jurul orei locale 05:57 (luni 20:57 GMT), potrivit unui comunicat al Statului Major sud-coreean, care a precizat că proiectilul a fost lansat în direcţia "est" şi "deasupra" Japoniei.

Citește și: Noua SUPER-ARMĂ a lui Vladimir Putin: Împotriva cui poate fi folosită / VIDEO

"Coreea de Sud şi SUA sunt pe cale să analizeze în comun detaliile", se mai spune în comunicat.

Racheta a trecut, se pare, deasupra Japoniei, potrivit agenţiei nipone de presă Kyodo.

Japonia va lua "toate măsurile" necesare pentru a asigura securitatea populaţiei, a reacţionat premierul Shinzo Abe, conform Agerpres.

Purtătorul de cuvânt al premierului nipon, Yoshihide Suga, a declarat că racheta lansată reprezintă o "ameninţare serioasă şi gravă la adresa securităţii" Japoniei. El a indicat că racheta a survolat insula Hokkaido şi a căzut la o distanţă de 1.180 km de ea în apele Oceanului Pacific. Proiectilul a traversat o distanţă de 2.700 km la o altitudine maximă de zbor de 550 km.

Potrivit experţilor, a fost se pare un test cu rachetă Hwasong 12 cu rază intermediară de acţiune.

Citește și: Decizie ŞOCANTĂ: Fotbalist celebru, inculpat pentru terorism în Turcia

Coreea de Nord a lansat sâmbătă trei rachete cu rază scurtă de acţiune în Marea Japoniei într-un moment în care zeci de mii de soldaţi americani şi sud-coreeni participau la manevre comune în peninsulă.

Racheta lansată marţi duce la o escaladare suplimentară din partea Phenianului, care a ameninţat recent să efectueze o salvă cu mai multe rachete în direcţia teritoriului american din Guam. Un astfel de tir ar survola în orice caz arhipelagul nipon.

În 2009, un proiectil nord-coreean a trecut peste teritoriul japonez, fără incidente, dar a determinat o puternică reacţie imediată din partea Tokyo.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.