Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ALARMANT Ce țări oferă luptători pentru Statul Islamic

statul islamic

Siria a devenit un incubator mondial pentru o nouă generaţie de militanţi după ce grupările islamiste au atras, în ultimele 18 luni, nu mai puţin de 31.000 de luptători străini, potrivit unui fost şef al serviciilor de informaţii externe britanice (MI6), Richard Barrett, citat de Reuters.

Citește și: Asta cumpărăm de la Auchan, Cora şi Carrefour: Peste 12 tone de carne degradată, confiscate

În contextul haosului generat de războiul intern din Siria, majoritatea luptătorilor străini au ajuns în rândurile unor grupări precum Statul Islamic (SI), care invocă o interpretare extremă a principiilor islamice pentru a-şi justifica atacurile asupra inamicilor şi a impune un regim represiv în nord-estul Siriei şi în vestul şi nordul Irakului.

Citeşte şi: ALERTĂ - Primul român reţinut pentru propagandă jihadistă

'Statul Islamic a cunoscut succesul dincolo de idealurile altor grupări teroriste care par acum convenţionale sau chiar desuete, precum Al-Qaida. Numărul străinilor care s-au alăturat aşa-numitului Stat Islamic în Siria şi Irak s-a dublat, în pofida eforturilor de a-i împiedica să facă acest lucru', susţine Richard Barrett, fost şef al contraspionajului britanic şi în prezent vicepreşedinte al Soufan Group, o firmă de consultanţă în domeniul intelligence, cu sediul la New York.

Citeşte şi: Mesaj clar al preşedintelui Klaus Iohannis: 'Încurajez instituţiile'

Printre altele, Statul Islamic a revendicat atentatele teroriste comise la Paris pe 13 noiembrie şi soldate cu 130 de morţi şi doborârea, pe 31 octombrie, a unui avion de pasageri rus în peninsula egipteană Sinai, incident în care au decedat 224 de persoane. Gruparea jihadistă a promis să comită noi atacuri asupra Occidentului şi Rusiei, scrie agerpres.ro

Citeşte şi: Acuzată de susţinere a ISIS, o româncă a fost expulzată din Italia

Atacurile revendicate de SI au dus la intensificarea loviturilor aeriene ale coaliţiei internaţionale conduse de SUA, la care iau parte inclusiv Marea Britanie şi Franţa. Rusia, care îl sprijină pe preşedintele sirian Bashar al-Assad, bombardează în Siria atât poziţiile Statului Islamic, cât şi pe cele ale rebelilor sirieni.

Citește și: Procurorii fac curățenie în Gorj și Dolj: Doi primari au fost REȚINUȚI, alții sunt la rând

În opinia lui Barrett, gruparea Statul Islamic nu poate fi înfrântă doar prin bombardamente aeriene. 'Trebuie să găsim modalităţi mai bune de a soluţiona problema reprezentată de SI. Aici nu este vorba despre crime şi mai mult război, ci despre modul în care trebuie să ne privim reciproc', a adăugat fostul şef al MI6.

Majoritatea luptătorilor străini care vin în Siria provin din Orientul Mijlociu şi Africa, deşi militanţii jihadişti au atras luptători din 86 de ţări, printre care Norvegia şi Uzbekistan.

Citește și: România e în PERICOL: Ce ne așteaptă în 2016 și nimeni nu spune

Un număr semnificativ de luptători au venit din Tunisia (6.000), Arabia Saudită (2.500) şi fostele republici sovietice, dintre care 2.500 numai din Rusia. Aproximativ 5.000 au venit din state ale Uniunii Europene, dintre care 3.700 din patru ţări - Franţa, Marea Britanie, Germania şi Belgia.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.