DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Alarmant! Se intensifică conflictul SUA - Uniunea Europeană: proiecte în domeniul apărării şi cooperarea transatlantică, puse în discuție de americani

s-400 rachete

Statele Unite îi atacă pe europeni printr-un atac vizând proiectele europene în domeniul Apărării, punând astfel în discuţie cooperarea transatlantică, într-o scrisoare, relatează AFP, informează News.ro.

Citește și: Vine URGIA: Cod GALBEN de ploi torențiale, vijelie și grindină în 13 județe din România

În această scrisoare, trimisă la 1 mai şefei diplomaţiei europene Federica Mogherini, doi reprezentanţi ai Apărării americane denunţă criteriile stabilite în vederea eligibilităţii privind finanţarea unor proiecte europene - care exclud întreprinderile americane.

Reglementările propuse ”nu vor dăuna doar relaţiilor constructive între NATO şi UE pe care le-am legat împreună în ultimii ani”, ci ar putea să arunce ”în urmă cu 15 ani” discuţii uneori conflictuale pe tema Apărării europene, scriu ei.

Scrisorii îi este ataşată o scrisoare - pe un ton ameninţător - a ambasadorului Statelor Unite la Bruxelles, Gordan Sondland, în care îi dă un ultimatum Federicăi Mogherini să-i răspundă până la 10 iunie, ameninţând cu sancţiuni.

Demersul a fost ”perceput foarte rău atât pe fond, cât şi ca formă” de către statele membre, au declarat pentru AFP mai mulţi reprezentanţi ai acestora.

Citește și: Guvernul SUA, îngrijorat de o afacere România-China de miliarde. Secretarul Perry descinde la Bucureşti după alegeri (VIDEO)

Washingtonul denunţă condiţiile de eligibilitate în vederea finanţării de la Fondul European al Apărării (FED), dotat cu 13 miliarde de euro pe perioada 2021-2027, întrucât ele îndepărtează firmele americane.

Pentru a fi eligibile, ”întreprinderile este necesar să aibă sediul în Uniunea Europeană (UE), să-şi aibă infrastructurile în UE şi, mai ales, luarea deciziilor să nu fie controlată de către o entitate instalată în afara UE”, a detaliat un reprezentanrt european sub protecţia anonimatului.

Mai exact, filiala europeană a unui grup american, canadian, rus sau chinez nu va mai putea să acceseze finanţpri europene de la FED.

Aceste condiţii se aplică, de asemenea, firmelor britanice după ce Marea Britanie părăseşte UE.

Citește și: ALERTĂ Un nou virus care provoacă Hepatita E face RAVAGII în România

Statele membre UE au lansat o Cooperare Structurată Permanentă (CSP), la sfârşitul lui 2017, cu scopul de a dezvolta colaborarea în domeniul Apărării, iar FED, a cărui înfiinţare a fost aprobată de către stetele membre UE şi de către parlamentul European (PE) în aprilie, urmează să permită cofinanţarea unor proiecte industriale în perioada 2021-2027. ”Însă nimic nu împiedică statele membre (UE) să cumpere de la americani”, subliniază un oficial european. Statele Unite caută, prin ameninţările pe care le proferează, să sporească disensiunile între europeni cu privire la modul în care să ajungă la această autonomie strategică, a subliniat un diplomat european.

Un grup de ţări, condus de Franţa, vrea să stabilească reguli stricte care să conducă la îndepărtarea firmelor neeuropene.

Alt grup, condus de Olanda şi Suedia, este în favoarea unei abordări mai inclusive, subliniind că Europa nu ar trebui să excludă aliaţi vechi ca Statele Unite. ”Anumite ţări din UE, ca Franţa şi Spania, vor într-adevăr să pună zece lacăte pe această poartă şi să împiedice toată lumea să intre. Acasă, eu am doar două încuietori şi este suficient pentru a împiedica hoţii să intre, însă asta mă ajută să deschid uşor şi să primesc vizitatori”, a declarat un reprezentant al unui stat membru UE care se pronunţă în favoarea unei abordări inclusive.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.