Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Albania - Stare de urgenţă în oraşele afectate de un seism violent; bilanţul provizoriu a urcat la 28 de morţi

Albania îndoliată a decretat miercuri stare de urgenţă în cele două oraşe cel mai puternic afectate de un cutremur violent care a ucis aproape 30 de persoane, în timp ce echipe internaţionale de salvatori caută în continuare supravieţuitori printre ruine, relatează AFP, potrivit Agerpres.

În urma cutremurului cu magnitudinea 6,4 care a avut loc marţi înainte de zori, cel mai puternic seism produs în această ţară din Balcani în ultimele decenii, unele clădiri s-au prăbuşit precum castelele din cărţi de joc, numeroase victime rămânând captive sub munţi de dărâmături. 

Potrivit unui bilanţ recent emis miercuri de Ministerul Apărării, 28 de persoane au murit, majoritatea în oraşul turistic Durres de pe coasta Mării Adriatice, şi în Thumane, la nord de capitala Tirana. 45 de persoane au fost salvate. 

Echipele de intervenţie, care au lucrat cea mai mare parte a nopţii, şi-au reluat eforturile miercuri dimineaţa, ajutate de peste 200 de experţi din mai multe ţări, câini dresaţi pentru căutare-salvare şi dispozitive specializate pentru detectarea victimelor printre dărâmături. 

În Thumane, salvatorii au recuperat miercuri dimineaţă corpul unui tânăr dintre rămăşiţele unei clădiri, a relatat un fotograf al AFP. De asemenea, ei căutau în moloz o fată despre care se crede că ar fi încă în viaţă, potrivit aceleiaşi surse. 

Premierul Edi Rama a proclamat starea de urgenţă în Thumane şi Durres pentru o perioadă de 30 de zile. ''Prioritatea este salvarea vieţii oamenilor'', a spus oficialul.

Citește și: Explozie spectaculoasă la o uzină chimică din Texas

Nu este disponibilă nicio estimare a numărului de victime care s-ar afla încă sub dărâmături. 

Miercuri este zi de doliu naţional în Albania, iar festivităţile din 28 şi 29 noiembrie, dedicate zilei naţionale, au fost anulate, notează AFP 

Dezastrul a lăsat în urmă 650 de răniţi, mare parte dintre aceştia suferind răni minore. 

Mii de persoane, ale căror case au fost distruse sau fragilizate de cutremur, au petrecut noaptea în corturi instalate pe un stadion din Durres. 

Potrivit primăriei din Durres, 27 de clădiri sunt grav avariate. Autorităţile au cerut locuitorilor să nu se întoarcă în imobile înainte de verificarea rezistenţei acestora deoarece peste 300 de replici au fost consemnate după seismul iniţial. 

Autorităţile au mobilizat aproximativ 300 de soldaţi şi circa 1.900 de poliţişti. Ajutorul a venit şi din mai multe ţări europene, fiind trimise echipe din Italia, Grecia, Franţa şi România. 

Cutremurul principal, cu magnitudinea 6,4, produs marţi, la ora locală 3:54 (2:54 GMT), a avut epicentrul la 30 kilometri vest de Tirana şi a fost resimţit în regiunea Balcanică şi în regiunea Puglia din sudul Italiei.

Un seismolog albanez, Rrapo Ormeni, a declarat că este vorba despre cel mai puternic seism produs în regiunea Durres după anul 1926. 

Un al doilea seism, cu magnitudinea 5,5, s-a produs în aceeaşi regiune după câteva ore, notează agenţia DPA. Un alt seism, cu magnitudinea 5,4 a avut loc ulterior în sud-vestul Bosniei-Herţegovina. Două persoane au fost rănite în Mostar. 

Miercuri, un cutremur cu magnitudinea 6,1 a fost înregistrat la nord-vest de insula Creta din Grecia. Potrivit Centrului Seismologic Euro-Mediteranean (EMSC) şi Institutul de Geofizică al Statelor Unite (USGS), seismul a fost înregistrat la o adâncime de 56 de kilometri, între insulele Creta şi Kythira. Nu au fost raportate victime sau pagube materiale imediate. 

În regiunea balcanică există o activitate seismică puternică şi frecventă din cauza mişcărilor plăcilor tectonice africană şi eurasiatică, precum şi celor ale microplăcii Mării Adriatice. Un cutremur cu magnitudinea 5,6, care a avut loc la aproximativ 60 de kilometri nord-vest de Tirana la sfârşitul lunii septembrie, a rănit zeci de oameni şi a produs pagube la circa 500 de locuinţe, unele dintre ele fiind distruse.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.