Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ALDE, strategie anti-PSD în Parlament. Ambiţiile lui Tăriceanu şi rolul aleşilor PNL în ecuaţie

Traseism_politic

Intraţi la guvernare  alături de PSD,  liderii ALDE nu se simt  deloc liniştiţi de colaborarea cu  Liviu Dragnea. Nu au uitat de lecţia  trecutului dată de  fostul UNPR. Nici  social-democraţii nu au uitat-o.  Cu  nici 30 de parlamentari în cele două camere ale Parlamentului,  Tăriceanu şi-a propus dublarea acestui număr,  tocmai pentru a rezista, pe viitor, oricăror posibile tentative  venite  din partea PSD de destructurare a ALDE.

Tocmai din această cauză,  oamenii lui Călin Popescu  Tăriceanu caută să profite de  degringolada  şi neînţelegerile din interiorul PNL survenite în urma înfrângerii suferite la recentele parlamentare, pentru a iniţia o  campanie de racolare,  om cu om, a  parlamentarilor acestei formaţiuni.  Conform unor surse din conducerea ALDE,  liderii de filiale, dar şi  parlamentarii cu influenţă din partid, au primit însărcinarea să identifice nemulţumiţii din  PNL, în special  noii parlamentari,  şi să încerce  atragerea lor în  partid.  De altfel, campania de racolare ar  fi demarat deja,  unele contacte  au fost  deja făcute, tratative  au fost  purtate, iar primele roade ale traseismului politic ar putea  fi culese de oamenii lui Tăriceanu  încă de la începutul noii sesiuni  parlamentare din februarie.

Planul celor din ALDE prevede  o strategie de  racolare în două valuri: unul acum, profitând de conflictul  dintre  tinerii parlamentari liberali şi vechii liberali care se agaţă de conducere, şi, un al doilea  val, după viitorul Congres PNL, când  se va crea  premisele existenţei  unei noi pături de nemulţumiţi în sânul acestui  partid, numai  buni de  curtat şi de recoltat.  Totul, astfel încât, la  începutul sesiunii  din  toamna acestui an, ALDE să-şi poată dubla numărul  de parlamentari cu noii migratori, să poată rezista şi, eventual, obţine,  noi concesii din partea PSD, în cazul în care se va  pune problema negocierilor pentru crearea unui nou Guvern, ne-au dezvăluit sursele citate.

Actualul  Guvern  Grindeanu  este  perceput,  atât în sânul  PSD , cât şi de către liderii ALDE ca  un guvern de sacrificiu, bun  numai să creeze premisele legale   şi nu numai pentru  accederea lui Liviu Dragnea la Palatul Victoria ca premier. Printre aceste premise,  Dragnea  are  nevoie  şi de un ALDE  cât mai obedient şi slăbit,  nu de un aliat capabil să devină mai puternic pe  zi ce trece, iar la urechile lui Tăriceanu  au  ajuns  zvonuri îngrijorătoare. Nu puţine  sunt  vocile în ALDE care avertizează asupra pericolului ca gruparea să fie înghițită de social-democrații lui Liviu Dragnea, care nu mai vor apariţia unui nou UNPR capabil să  facă jocurile de putere în  noul legislativ.

În acest context poate  fi încadrată şi  scrisoarea  deschisă lansată de către Tăriceanu la  finele  săptămânii trecute  prin care  îşi îndemna  foştii colegi de partid din PNL să i se alăture în ALDE  pentru reconstrucţia a ceea ce el a numit "adevăratul liberalism".  Semnalul a  fost astfel dat, rămâne ca  cei din ALDE să-i vadă efectul în perioada următoare.

De cealaltă parte,  liderii PNL sunt  conştienţi de  starea de spirit din interiorul  partidului. Nemulţumiţi că spectrul  rămânerii în  opoziţie s-a materializat pentru încă patru ani, o bună parte  din actualii primari şi parlamentari se  vor dovedi  greu de   controlat în perioada  următoare. Mai realişti,  unii lideri din actuala conducere estimează că până la  finele   acestei legislaturi  vor  pierde  jumătate  din efectivul de senatori şi deputaţi, ca  să nu mai vorbim de edilii care  vor  prefera  să facă  jocurile PSD şi să  susţină din umbră planurile la nivel  local ale  acestui partid, în speranţa  finanţării  propriilor proiecte la rectificările bugetare ce vor  veni.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.