Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Aleșii locali condamnați pentru infracțiuni cu intenție își pierd mandatul - raport în Senat

justitie secret

Senatorii din comisiile juridică și administrație publică au adoptat, marți, o serie de amendamente la Statutul aleșilor locali potrivit cărora primarii, consilierii locali și consilieri județeni condamnați definitiv pentru infracțiuni cu intenție își pierd mandatul.

În variantă actuală a legii nu se face distincția între infracțiunile cu intenție și infracțiunile din culpă, vorbindu-se doar despre o condamnare definitivă cu închisoarea. Potrivit variantei actuale, aleșii locali își pierd mandatul în cazul unei "condamnări, prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă, la o pedeapsă privativă de libertate".

Legea a fost modificată miercuri în comisiile senatoriale în sensul în care își vor pierde mandatul primarii, consilierii locali și consilieri județeni condamnaţi definitiv pentru care s-a dispus "condamnarea sau amânarea aplicării pedepsei pentru săvârșirea unei infracțiuni cu intenție".

Potrivit Codul Penal, fapta este săvârşită cu intenţie când făptuitorul "a) prevede rezultatul faptei sale, urmărind producerea lui prin săvârşirea acelei fapte; b) prevede rezultatul faptei sale şi, deşi nu-l urmăreşte, acceptă posibilitatea producerii lui" și este săvârșită din culpă când făptuitorul "a) prevede rezultatul faptei sale, dar nu-l acceptă, socotind fără temei că el nu se va produce; b) nu prevede rezultatul faptei sale, deşi trebuia şi putea să îl prevadă".

Proiectul va fi trimis la vot în plenul Senatului, acesta fiind cameră decizională.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.