Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Alegeri anticipate în Macedonia. Fostul premier este desemnat să formeze un nou guvern

Preşedintele macedonean, Gjorge Ivanov, a anunţat luni că îi va cere lui Nikola Gruevski (foto), liderul veteran al formaţiunii conservatoare VMRO-DPMNE (dreapta naţionalistă), să formeze noul guvern în urma alegerilor legislative din decembrie anul trecut, informează Reuters, potrivit agerpres.

Nikola Gruevski, în vârstă de 46 de ani şi care a mai fost premier timp de aproape 10 ani, între august 2006 şi ianuarie 2016, va avea la dispoziţie 20 de zile pentru a-şi forma un cabinet care să primească girul parlamentului.

Citește și: Bosnia stă pe un butoi de pulbere. Sârbii SFIDEAZĂ autorităţile de la Sarajevo

VMRO-DPMNE a obţinut 51 din cele 120 de locuri în parlament la alegerile anticipate din 11 decembrie, iar social-democraţii rivali din SDSM au obţinut 49 de locuri. Pentru a forma guvernul, Gruevski va fi nevoit să-şi găsească un partener de coaliţie între partidele care-i reprezintă pe etnicii albanezi din ţară.

Un număr semnificativ de alegători de etnie albaneză s-au orientat către social-democraţi, pentru prima dată după conflictul interetnic din 2001. Totuşi, factorul etnic pare să fi jucat un rol mult mai limitat în votul din decembrie, ceea ce reduce pericolul de noi fricţiuni naţionaliste, apreciază Reuters. Albanezii reprezintă circa o treime din populaţia de 2,1 milioane a fostei republici iugoslave.

Partidul albanez DUI, care a mai participat la coaliţii în guvernele Gruevski, a obţinut 10 locuri în parlament, doar jumătate din cât a obţinut la alegerile precedente. Noua formaţiune albaneză Besa, anti-establishment, a obţinut cinci locuri, Partidul democratic al albanezilor două, iar Alianţa pentru albanezi trei.

Criza ce a determinat organizarea scrutinului anticipat din decembrie a început în 2015, când Zoran Zaev (SDSM) a făcut publice interceptările ilegale a mii de macedoneni, comandate, potrivit lui, de rivalul său. Conţinutul lor dezvăluia fapte de corupţie în mai multe sfere înalte ale puterii şi administraţiei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.