Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Alegeri în Chile - Chilienii ies la vot pentru a-i desemna pe redactorii viitoarei Constituţii

chile

Cei 14 milioane de chilieni cu drept de vot sunt chemaţi la urne sâmbătă şi duminică pentru a-i desemna din 1373 de candidaţi pe cei 155 de membri ai Convenţiei constituţionale ce vor avea responsabilitatea redactării unei noi constituţii a ţării, relatează AFP potrivit Agerpres.

Schimbarea legii fundamentale datând din 1980, în timpul regimului militar al lui Augusto Pinochet, a fost una dintre revendicările amplei mişcări de contestare lansate în toamna lui 2019 pentru a cere o societate mai egalitară.

Constituţia actuală, care limitează drastic acţiunea statului şi susţine activitatea privată în toate sectoarele, în special în educaţie, sănătate şi sistemul de pensii, este considerată un obstacol esenţial în calea unor reforme sociale profunde, într-o ţară unde nivelul inegalităţilor este între cele mai ridicate din America latină.

Potrivit sondajelor, peste 60% dintre chilieni consideră că această constituţie a creat un sistem favorabil unui mic număr de privilegiaţi.

Noua lege fundamentală va trebui redactată într-un interval de nouă luni, care poate fi prelungit o singură dată, cu trei luni. Ea urmează să fie aprobată - sau respinsă - în 2022, printr-un referendum cu participare obligatorie.

Analiştii consideră scrutinul din acest weekend un test decisiv înaintea alegerilor generale din noiembrie, când urmează să fie ales preşedintele ţării, dar şi un parlament pe baze paritare, cu un număr egal de legislatori şi legislatoare şi 17 mandate rezervate celor 10 populaţii indigene din Chile.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.