Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Alegeri în Iran - Ayatollahul Ali Khamenei intervine în selecția candidaților

ft.com
ali khamenei

Liderul spiritual suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, a criticat excluderea mai multor candidaţi proeminenţi de la alegerile prezidenţiale care au loc mai târziu în iunie în republica islamică, relatează dpa, potrivit Agerpres.

"În acest proces, unii dintre candidaţii excluşi au fost trataţi incorect", a declarat Ali Khamenei vineri la postul naţional de televiziune.

Khamenei, care are un cuvânt decisiv de spus, precum şi drept de veto în toate chestiunile strategice, potrivit Constituţiei, a notat că în Iran se aplică atât principiile islamului, cât şi cele ale democraţiei.

Criticile sale vor determina probabil o revizuire a deciziilor luate de organul electoral iranian, cunoscut sub denumirea Consiliul gardienilor Constituţiei, care a respins peste 98% dintre cele 592 de candidaturi depuse pentru alegerile din 18 iunie. Între cei respinşi se numără fostul preşedinte Mahmoud Ahmadinejad, criticul regimului Mostafa Tajzadeh şi toate cele 40 de femei candidate.

Au fost "admişi" în cursă doar şapte candidaţi, favoritul fiind considerat ultraconservatorul Ebrahim Raisi, şeful Autorităţii judiciare a ţării şi preferatul "durilor" din establishment.

Decizia consiliului a stârnit controverse, unele voci evocând chiar o lovitură politică a clericilor şi ultraconservatorilor împotriva facţiunilor mai moderate, apropiate de preşedintele Hassan Rouhani. Ulterior, mulţi iranieni, între care şi fostul şef al statului Mahmoud Ahmadinejad, au declarat că vor boicota scrutinul.

Totuşi, o prezenţă scăzută la vot ar putea fi interpretată ca un vot de neîncredere în autorităţile statului în general, ceea ce facţiunile conducătoare vor să evite, notează dpa.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.