Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Alegeri în Iran - Hassan Rouhani cere intervenția Ayatolahului: 'Inima alegerilor o reprezintă concurenţa. Dacă o eliminaţi, rămâne un cadavru'

ft.com
ali khamenei

Preşedintele iranian Hassan Rouhani a afirmat miercuri că i-a scris "ghidului suprem" Ali Khamenei pentru a-i cere să intervină şi să asigure mai multă "concurenţă" la alegerile prezidenţiale prevăzute pentru 18 iunie, relatează AFP, potrivit Agerpres.

"Inima alegerilor o reprezintă concurenţa. Dacă o eliminaţi, rămâne un cadavru", a declarat Rouhani, a doua zi după ce s-a anunţat respingerea candidaturilor unor apropiaţi ai săi ca prim-vicepreşedintele Eshaq Jahangiri şi fostul preşedinte al parlamentului Ali Larijani.

"I-am scris ieri Ghidului suprem pentru a-l ruga dacă poate să ajute în această problemă", a menţionat Rouhani într-o alocuţiune televizată susţinută în Consiliul de miniştri.

Consiliul Gardienilor Constituţiei, care gestionează alegerile din Iran, a autorizat doar şapte candidaţi să ia parte la scrutin, din circa 600 de candidaturi depuse. Lista oficială a candidaţilor, publicată marţi de Ministerul de Interne, potrivit legii, cuprinde cinci ultraconservatori, dintre care se prefigurează victoria şefului puterii judiciare, Ebrahim Raisi.

În condiţiile în care puţinele proiecţii disponibile lasă să se întrevadă un absenteism puternic, Rouhani, care nu mai poate să candideze, şi-a exprimat preocuparea şi faţă de lipsa de mobilizare populară, ce poate aduce prejudicii "intereselor Iranului".

"Unde sunt cele 98%", s-a întrebat şeful statului, o referire la rata de participare oficială la referendumul din 1979, când a fost adoptat principiul republicii islamice, după răsturnarea regimului condus de şah. "De ce continuă să scadă? 98% dintre oameni au spus: vrem o republică islamică. De ce această cifră continuă să scadă cu timpul?", a insistat Rouhani.

În ce-l priveşte, şi ayatollahul Khamenei a pledat în ultimele săptămâni pentru o participare "masivă" şi "revoluţionară" la scrutinul din 18 iunie. În 2005, intervenţia sa a determinat Consiliul Gardienilor Constituţiei să valideze într-un final candidaturile la alegerile prezidenţiale a doi politicieni care fuseseră iniţial respinse.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.