Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Alegeri în Irlanda de Nord: cetățenii se prezintă la urne fără guvern şi cu partide divizate

Ali Express
Irlanda de Nord

Ceva mai mult de 1,3 milioane de nord-irlandezi sunt chemaţi joi la urme pentru a vota la un scrutin local marcat de criza guvernului autonom, suspendat de mai mult de un an din cauza divergenţelor asupra Brexitului între naţionalişti şi unionişti, relatează agenţia EFE.

Sunt în joc 462 de posturi în 11 consilii ale provinciei britanice, dominate de Partidul Democratic Unionist (DUP), formaţiune pro-britanică şi reprezentantă a comunităţii protestante, şi Sinn Fein, formaţiune naţionalistă pro-irlandeză şi reprezentantă a comunităţii catolice, ramura politică a fostei Armate Republicane Irlandeze (IRA), potrivit Agerpres.

Aceste două partide ar urma să-şi menţină dominaţia asupra administraţiilor locale, dar sondajele arată şi o creştere constantă a Partidului Alianţa, formaţiune multi-confesională de centru-dreapta, creşterea sa fiind dovedită şi în alegerile pentru Adunarea Irlandei de Nord din mai 2022, când a terminat pe poziţia a treia, scrutin la care Sinn Fein a obţinut o victorie istorică.

De atunci, respingerea de către unionişti a prevederilor comerciale post-Brexit convenite de Londra şi Bruxelles asupra Irlandei de Nord, incluse iniţial în controversatul protocol nord-irlandez şi revizuite în martie prin "Acordul cadru de la Windsor", menţin în incertitudine guvernul de la Belfast. Formaţiunea DUP refuză să împartă guvernarea cu Sinn Fein şi rămâne de văzut dacă unioniştii vor deconta la urne această atitudine sau dacă, dimpotrivă, ea va coagula votul unionist în faţa blocului naţionalist, în detrimentul Partidului Unionist din Ulster (UUP), care este a patra forţă în adunarea autonomă.

Electoratul recunoaşte faptul că atribuţiile celor 11 consilii nord-irlandeze sunt foarte diferite de cele ale instituţiilor regionale, paralizate din februarie 2022, dar rezultatul scrutinului ar putea reflecta gradul său de saturaţie faţă de principalele partide, incapabile să găsească soluţii într-o perioadă de criză provocată de creşterea preţurilor şi de situaţia precară a sistemului sanitar.

Consiliile sunt responsabile, printre altele, cu planificarea urbanistică, colectarea deşeurilor, taxele municipale sau cu gestionarea activităţilor culturale şi a patrimoniului local, dar nu se ocupă de locuinţele sociale sau de domenii precum transporturile şi educaţia.

Într-un context de criză politică permanentă, cu nouă suspendări ale guvernului autonom în ultimii 23 de ani, există voci tot mai numeroase care cer mai mult decât o simplă reformă a instituţiilor de putere partajată create în virtutea acordului de pace din 1998, care permite oricăruia dintre blocurile unionist sau naţionalist să blocheze prin veto funcţionarea guvernului regional. Astfel, Asociaţia guvernării locale nord-irlandeze (Northern Ireland Local Government Association - NILGA) cere puteri sporite pentru administraţiile locale, despre care afirmă că le revin mai puţin de 5% din bugetele de cheltuieli publice, faţă de 20% în Anglia sau 24% în Scoţia sau Ţara Galilor.

Secţiile de votare se deschid joi la ora 06:00 GMT şi se închid la 21:00 GMT, dar numărarea voturile va începe abia vineri, iar rezultatele finale ar putea fi anunţate sâmbătă seară.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.