Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Alegeri în Letonia - Un judecător la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene candidează pentru funcția supremă

vot

Partidele la putere în Letonia l-au desemnat luni pe Egils Levits, 63 de ani, judecător la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene, drept candidatul lor la alegerile prezidenţiale din primăvară, relatează AFP potrivit Agerpres

"Partidele din coaliţie au convenit (luni) că Egils Levits va fi candidatul lor comun la alegerile prezidenţiale care vor avea loc la sfârşitul lui mai sau începutul lui iunie", a declarat presei premierul Kristjanis Karins.

Şeful statului leton are un rol în principal protocolar şi este ales de parlamentul care numără 100 de deputaţi.

Candidatura lui Egils Levits a fost prezentată de partidul Alianţa Naţională (centru-dreapta) şi a fost susţinută ulterior de Noii Conservatori şi de Noua alianţă liberală Dezvoltare/Pentru, precum şi de o fracţiune a deputaţilor KPV LV (populist).

Partidul Noua Unitate (centru-dreapta) al premierului Kristjanis Karins a informat că nu va prezenta niciun candidat.

Potrivit estimărilor, Egils Levits va putea conta pe cel puţin 53 de voturi în parlament.

Preşedintele în exerciţiu, Raimonds Vejonis, care a câştigat în faţa lui Egils Levits la prezidenţialele din 2015 nu a anunţat dacă va candida pentru un nou mandat.

Născut într-o familie de evrei de origine letonă, disidentă în epoca sovietică şi expulzată de KGB din Letonia în Israel, în 1972, Egils Levits a făcut studii de drept şi ştiinţe politice în Germania.

El a luat parte la mişcarea letonă pentru independenţă după care a revenit în ţara sa odată cu proclamarea independenţei acestei republici baltice la începutul anilor 1990.

Ales deputat, el a ocupat apoi funcţia de ministru al justiţiei, înainte de a fi numit ambasador al Letoniei în Elveţia, Ungaria şi după aceea în Austria.

În 1995, el a fost numit judecător al Curtea Europeană a Drepturilor Omului, înainte de a trece la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.