Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Alegeri în Olanda. Rutte vrea stoparea populismului, Wilders promite un referendum anti-UE

Prim-ministrul olandez Mark Rutte a cerut miercuri, după ce a votat la Haga la alegerile legislative din ţara sa, ca Olanda 'să creeze un precedent' şi să frâneze 'valul de populism' după triumful Brexit-ului din Marea Britanie şi al lui Donald Trump în scrutinul prezidenţial din SUA, în timp ce liderul extremei drepte, Geert Wilders, a promis că, dacă va ieşi învingător, va convoca un referendum privind ieşirea ţării sale din Uniunea Europeană, transmite EFE, potrivit agerpres.

'Trebuie să frânăm valul populismului deoarece aceste alegeri se desfăşoară sub presiunea victoriei lui Trump în SUA şi a Brexit-ului' în Marea Britanie, a declarat liberalul Mark Rutte la ieşirea de la urne. 'Trebuie să creăm un precedent. Lumea ne urmăreşte cu atenţie', a mai afirmat el, într-o referire la viitoarele scrutine electorale din Europa din acest an, în Franţa şi Germania.

Cinci motive pentru care UE nu trebuie să se teamă de un posibil Nexit, dar şi două de îngrijorare

La rândul său, liderul extremei drepte, Geert Wilders, şi-a reiterat promisiunea că, în cazul în care va câştiga scrutinul, va organizeze un referendum pe tema ieşirii ţării sale din UE. 'Dacă voi câştiga, va avea loc un referendum (împotriva UE - n.r.), pentru că am dat banii noştri unor ţări străine. Vom recupera Olanda pentru olandezi', a declarat liderul Partidului Libertăţii (PVV, antiislam şi eurosceptic), care a votat tot la Haga.

Wilders a insistat că intenţionează să-şi îndeplinească promisiunile din campanie, care includ nu doar organizarea unui referendum, ci şi interzicerea islamului şi blocarea imigraţiei. Totodată, liderul PVV a avertizat că, indiferent de rezultatul scrutinului, 'duhul nu va mai intra înapoi în lampă', o referire la ascensiunea populismului în Olanda, şi i-a îndemnat să voteze pe cei peste 12 milioane de olandezi pentru 'a avea mai puţin islam' în ţara lor. 'Islamul şi libertatea nu sunt compatibile', a adăugat Wilders, care le-a transmis musulmanilor 'că sunt liberi să plece încotro vor ei' din Olanda.

La vederea numărului mare de ziarişti din presa naţională şi internaţională, liderul PVV a spus în glumă că şi-ar dori ca tot atât de mulţi alegători să se prezinte la vot. Wilders s-a declarat optimist în legătură cu rezultatul votului şi a insistat că PVV 'va fi cel mai mare câştigător' al acestor alegeri 'istorice', în pofida a ceea 'ce îşi doreşte elita' politică.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.