Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Alegeri în Rusia - Google şi Apple au eliminat aplicația 'vot inteligent' a lui Alexei Navalnîi

alegeri rusia

Aliaţii opozantului rus aflat în detenţie Aleksei Navalnîi au acuzat vineri Google şi Apple că au suprimat aplicaţia de 'vot inteligent' de pe platformele lor, denunţând o 'cenzură', în prima zi a alegerilor legislative ruse din care cea mai mare parte a opoziţiei este exclusă, informează AFP, potrivit Agerpres..

'Astăzi, la 8 dimineaţa ora Rusiei, Google şi Apple au suprimat aplicaţia noastră din magazinele lor de aplicaţii. Adică au cedat şantajului Kremlinului', a declarat pe canalul său Telegram Leonid Volkov, unul dintre aliaţii cei mai apropiaţi ai lui Navalnîi.

Vineri dimineaţa, aplicaţia nu mai apărea în 'magazinele' Google şi Apple, nici în Rusia, nici în Franţa, au constatat jurnalişti ai AFP.

'A suprima aplicaţia lui Navalnîi de pe platforme este un ruşinos act de cenzură politică. Guvernul autoritar şi propaganda ruse vor fi încântaţi', a scris pe Twitter Ivan Jdanov, directorul organizaţiei lui Navalnîi, Fondul de luptă împotriva corupţiei, menţionând Google şi Apple.

'Întreg statul rus şi chiar marile companii din domeniul tech sunt împotriva noastră, însă aceasta nu înseamnă că noi putem renunţa', a declarat pe Telegram echipa lui Navalnîi.

Circa 108 milioane de ruşi sunt chemaţi la urne pentru a alege 450 de deputaţi ai Dumei de Stat, camera inferioară a parlamentului, între 17 şi 19 septembrie, pentru a limita riscul epidemic.

Din închisoarea în care se află, Navalnîi i-a îndemnat pe simpatizanţii său să voteze 'inteligent', susţinând candidaţii - adesea comunişti - cel mai bine plasaţi pentru a-i pune în dificultate pe cei ai partidului puterii, Rusia Unită.

Aplicaţia lui le-ar permite utilizatorilor să afle ce candidat să susţină în circumscripţia lor, potrivit acestei strategii.

Moscova le reproşează giganţilor internetului că refuză să suprime conţinuturile considerate ilegale. Reprezentanţi ai Apple şi Google au fost convocaţi joi în faţa unei comisii a camerei superioare a parlamentului, Consiliul Federaţiei.

Cea mai mare parte a opoziţiei nu are dreptul să participe la scrutin, apogeu al mai multor luni de represalii declanşate odată cu arestarea lui Aleksei Navalnîi, după ce aceasta s-a întors în Rusia în ianuarie din Germania, unde fusese internat în urma unei otrăviri de care el acuză Kremlinul.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.