Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Alegeri legislative în Kuweit, primele după moartea fostului emir

Inquam Photos/ Octav Ganea
alegeri locale 2020 vot

O jumătate de milion de kuweitieni au început să voteze sâmbătă pentru alegerea deputaţilor, un scrutin marcat de epidemia de COVID-19 care a constrâns autorităţile să amenajeze birouri de vot speciale pentru persoanele contaminate, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Bogatul stat petrolier de puţin peste patru milioane de locuitori a luat unele măsuri dintre cele mai stricte din Golf pentru combaterea pandemiei de la începutul crizei, în primăvară.

Dacă anumite restricţii au fost ridicate, tradiţionalele adunări electorale, cu gustări copioase care atrăgeau numeroşi kuweitieni, au fost interzise, măştile sunt în continuare obligatorii, iar luarea temperaturii este larg răspândită în spaţiile publice.

Persoanele contaminate sau care se află în carantină obligatorie sunt în general izolate la domiciliu, purtând brăţări electronice care le urmăresc mişcările.

Însă într-un efort de a nu-i exclude din scrutin, statul foloseşte cinci şcoli unde aceştia pot vota.

Citește și: SURSE BREAKING Ofițerul reținut de DNA Brașov era șeful BIROULUI ce ASCULTA întreg județul - Avea comportament de 'CÂRTIȚĂ' pentru beneficiari privați

Peste 567.000 sunt chemaţi să aleagă 50 de deputaţi dintre 326 de candidaţi, printre care 29 de femei. Birourile de vot au fost deschise de la ora 08.00 (05.00 GMT).

Spre deosebire de alte state din regiune, Kuweitul are o viaţă politică dinamică, cu un parlament ales pe patru ani cu mari puteri legislative şi în care dezbaterile sunt de multe ori intense.

Partidele nu sunt nici interzise, nici recunoscute, dar numeroase grupuri, printre care islamiştii, acţionează de facto ca formaţiuni politice.

Totuşi, cu o opoziţie slăbită cu mai multe cadre cu probleme în justiţie, nicio schimbare în echilibrul de forţe nu este aşteptat.

Sunt primele alegeri legislative de la venirea la putere a noului emir, şeicul Nawaf Al-Ahmad Al-Sabah, care şi-a început domnia pe 29 septembrie, după moartea şeicului Sabah.

Cu peste 143.000 de cazuri de contaminare cu noul coronavirus, dintre care 886 de morţi, scrutinul electoral a fost umbrit în acest an de pandemie.

Campania s-a derulat în principal în media şi pe reţelele sociale: mesaje pe Twitter, scurte mesaje video pe Snapchat, live-uri pe Instagram sau întâlniri pe Zoom.

Temele obişnuite ale campaniilor electorale sunt lupta împotriva corupţiei, locurile de muncă pentru tineri, libertatea de expresie, construcţia de locuinţe sau dosarul spinos al apatrizilor.

Scrutinul are loc în contextul în care criza sanitară a declanşat o puternică scădere a preţului petrolului şi grave consecinţe economice pentru statele din Golf.

Rezultatele scrutinului sunt aşteptate duminică

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.