Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Alegeri legislative în Macedonia

În Macedonia vor avea loc duminică alegeri legislative, un scrutin al cărui obiectiv, dificil de atins, este scoaterea ţării din îndelungata criză politică ce o destabilizează de doi ani, transmite France Presse, conform agerpres.

Sondajele plasează pe primul loc dreapta naţionalistă (VMRO-DPMNE), la putere în ultimii zece ani, în faţa opoziţiei social-democrate (SDSM), care denunţă autoritarismul şi corupţia, însă numărul mare ale indecişilor face dificilă anticiparea rezultatelor.

Citeşte şi: Noul trend în Germania. Refugiaţii musulmani SE CONVERTESC la creştinism

În ianuarie 2015, SDSM l-a acuzat pe prim-ministrul Nikola Gruevski (VMRO-DPMNE) că a pus în practică un sistem de spionaj telefonic vizând circa 20.000 de opozanţi, jurnalişti, preoţi, reprezentanţi ai societăţii civile, un scandal ce a părut să dezvăluie şi o corupţie masivă, urcând până la cele mai înalte eşaloane ale administraţiei.

Deşi principiul organizării alegerilor a fost convenită printr-un acord încheiat sub egida Uniunii Europene în vara lui 2015, acestea au fost amânate în două rânduri, după ce opoziţia a acuzat puterea de trucarea listelor electorale şi de luarea sub control a presei.

În cel mai recent raport, Uniunea Europeană a exprimat regretul că statul de drept este 'constant pus sub semnul întrebării, în special din cauza influenţei statului asupra instituţiilor democratice şi a sectoarelor cheie ale societăţii'.

În primăvară, o amnistie prezidenţială anulată ulterior a scos în stradă mii de opozanţi, însă protestul nu a fost suficient pentru venirea la putere a social-democratului Zoran Zaev.

Nikola Gruevski a demisionat din fruntea guvernului în ianuarie 2016 pentru a deschide calea pentru alegeri, dar a rămas la şefia VMRO-DPMNE şi se va confrunta încă o dată cu social-democraţii.

Alep. Peste 8000 de sirieni au fugit din cartierele ocupate de rebeli - FOTO/VIDEO

În cazul unei înfrângeri, Gruevski şi aliaţii săi vor fi 'total marginalizaţi', susţine Florian Bieber, specialist în Europa de Sud-Est al Universităţii din Graz (Austria). Ancheta judiciară pentru corupţie în care apare numele lui Gruevski ar putea la amploare, în timp ce, dacă liderul dreptei va câştiga, 'va anihila orice critică', avansează cercetătorul.

'Nu este o campanie electorală obişnuită. Cetăţenii vor alege între viaţă şi moarte', a supralicitat miza Zoran Zaev, într-unul din ultimele mitinguri de campanie.

Arsim Zekolli, analist politic şi fost diplomat, consideră însă că vântul schimbării nu suflă cu atât de multă forţă, îndelungatele dispute între partide 'domolind atmosfera de revoltă în rândul cetăţenilor'.

Potrivit unor observatori, Nikola Gruevski ar putea renunţa la postul de premier în caz de victorie. Viitorului şef al guvernului îi va reveni sarcina de a reduce datoria publică - al cărei nivel îngrijorează instituţiile financiare internaţionale - şi şomajul, ce afectează un sfert din populaţia activă, într-o ţară unde venitul mediu nu atinge 400 de euro.

Trump vrea AMELIORAREA relaţiilor cu China şi trimite un nou ambasador la Beijing - FOTO

De altfel, preocupările economice depăşesc, pentru mulţi din cei peste 2 milioane de macedoneni, problemele comunitare, chiar dacă relaţiile dintre slavii majoritari şi puternica minoritate albaneză (aproape un sfert din populaţie) rămân delicate.

În timpul campaniei, tabăra lui Gruevski l-a acuzat pe Zoran Zaev că se joacă cu focul prin promisiunea electorală de 'federalizare' a ţării. Principalul partid albanez, Uniunea pentru Integrare Democratică (DUI) a fostului rebel Ali Ahmeti, participă în prezent la guvernare alături de VMRO-DPMNE.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.