Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Alegeri parlamentare in Portugalia. Actualul premier va încerca să guverneze şi fără majoritate absolută

RPP Group
Portugalia alegeri

Premierul în exerciţiu al Portugaliei, socialistul Antonio Costa, va încerca să guverneze singur chiar dacă nu va obţine majoritatea absolută la alegerile legislative de la 30 ianuarie, a recunoscut  joi în cadrul unei dezbateri televizate opunându-l rivalului său de centru-dreapta, Rui Rio, notează AFP preluat de agerpres.

"Dacă nu am majoritate absolută, nu voi întoarce spatele portughezilor", a spus Antonio Costa, aflat la putere din 2015 datorită sprijinului unor formaţiuni ale stângii radicale.

"Soluţia pe care am găsit-o până în prezent nu mai este posibilă în circumstanţele actuale", a adăugat el, precizând că ar putea căuta sprijinul Parlamentului pentru a adopta legi de la caz la caz ori încerca să negocieze un acord cu micul partid animalist (PAN).

Dacă va câştiga, liderul opoziţiei de centru-dreapta s-a arătat la rândul său deschis să discute cu socialiştii pentru a evita să depindă de extremă dreapta pentru a forma un guvern stabil.

Potrivit unor sondaje publicate miercuri şi joi, Partidul Socialist (PS) al lui Antonio Costa este marele favorit al parlamentarelor, dar, ca şi în 2019, nu ar urma să atingă majoritatea absolută pe care şi-o doreşte.

Principala formaţiune de centru-dreapta, Partidul Social Democrat (PSD) al lui Rui Rio, apare pe locul doi, în faţa partidelor stângii radicale, Blocul de Stânga (BE) şi Coaliţia Comunişti-Verzi (CDU) care sunt aproape la egalitate cu formaţiunea de extremă-dreaptă Chega.

Antonio Costa a ajuns la putere în 2015 prin încheierea unui acord cu formaţiunile stângii radicale care, şase ani mai târziu, au ajuns să îi retragă sprijinul prin respingerea proiectului său de buget pentru 2022.

Pentru a depăşi acest impas, preşedintele Portugaliei, conservatorul Marcelo Rebelo de Sousa, a dizolvat Parlamentul şi a convocat alegeri anticipate.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.