Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Alegeri prezidențiale în Chile: Conservatorul Sebastian Pinera îl va avea contracandidat pe socialistul Alejandro Guillier în al doilea tur

chile

Fostul preşedinte de dreapta Sebastian Pinera îl va avea contracandidat pe socialistul Alejandro Guillier în al doilea tur al alegerilor prezidenţiale din Chile de la 17 decembrie, un rol important urmând să îl joace candidata de extremă stânga Beatriz Sanchez, care a creat surpriza în primul tur de scrutin, desfăşurat duminică, relatează AFP, conform agerpres.ro

În vârstă de 67 de ani, miliardarul Sebastian Pinera, considerat favorit să îi succeadă în funcţie preşedintei de stânga Michelle Bachelet, a obţinut 36,64% din voturi, iar jurnalistul Alejandro Guillier (64 de ani) a primit 22,69% din sufragii, fiind urmat de aproape de candidata coaliţiei de extremă stânga Frente Amplio (20,28%), conform rezultatelor după numărarea a 98,95% din voturi. 

Obţinând de asemenea un scor neaşteptat, candidatul de extremă dreapta José Antonio Kast, care nu ezită să se revendice din moştenirea dictaturii lui Augusto Pinochet (1973-1990), a obţinut 7,92% din voturi, conform acestor rezultate transmise în cursul nopţii de duminică spre luni de autoritatea electorală chiliană (Servel). 

După acest rezultat al său neaşteptat, Beatriz Sanchez, 46 de ani, a cerut imediat explicaţii publice de la institutele de sondare, care o creditau cu mai puţin de 10% din intenţiile de vot. 

"Vreau o explicaţie. Dacă aceste sondaje ar fi spus adevărul, acum am fi fost în al doilea tur", a spus ea, adăugând că rezultatele schimbă practic datele jocului. 

Ele "reconfigurează complet peisajul politic chilian", a explicat pentru AFP René Jara, analist al Universităţii din Santiago. Rezultatul obţinut de Beatriz Sanchez "îi oferă o putere de negociere foarte mare pentru al doilea tur", a adăugat el. 

Până acum reticenţi să îşi ofere sprijinul pentru socialistul Alejandro Guillier, candidaţii "sunt în prezent obligaţi să o facă, pentru a nu fi făcuţi vinovaţi de revenirea lui Pinera" la putere, a mai spus analistul. 

Chilienii au fost chemaţi la urne să voteze între opt candidaţi, dintre care şase de centru-stânga. 

Aceeaşi opinie este împărtăşită şi de analistul Kenneth Bunker, care consideră că "dreapta ajunge slăbită în al doilea tur". În opinia sa, "totul se va juca în negocierile între Guillier şi (coaliţia) Frente Amplio" a candidatei Beatriz Sanchez. 

Alejandro Guillier, care se declară convins că va câştiga al doilea tur, a adresat imediat un apel coaliţiei Frente Amplio. "Este clar că împreună cu progresismul chilienilor şi cu chilienii care vor schimbarea (...), suntem mai numeroşi şi, prin urmare, vom câştiga în decembrie", a declarat jurnalistul în faţa susţinătorilor săi la Santiago. 

"Istoria va arăta că au fost luate deciziile bune", a spus anterior senatorul, care se înscrie în linia preşedintei Michelle Bachelet. Şefa statului părăseşte puterea cu o cotă de încredere de doar 23%. 

Sebastian Pinera, supranumit uneori 'un Berlusconi chilian' şi fost şef al statului între 2010 şi 2014, s-a declarat la rândul său încrezător că va obţine un al doilea mandat. El nu a putut candida din nou imediat după încheierea preşedinţiei sale, deoarece legislaţia interzice două mandate consecutive.

"Acest rezultat este foarte apropiat de ce am obţinut noi în 2009, iar în 2009 am câştigat alegerile şi am reuşit să repornim ţara", a declarat duminică seara Pinera în faţa susţinătorilor săi. 

"Am câştigat în toate regiunile din Chile. Am câştigat în 300 din 365 de localităţi şi, ceea ce probabil mă emoţionează cel mai mult, am câştigat în toate localităţile clasei de mijloc şi în toate localităţile cele mai sărace şi vulnerabile din Chile", a spus el. 

În ceea ce priveşte alegerile parţiale pentru parlament, coaliţia de dreapta a lui Pinera a câştigat cel mai mare număr de mandate din Congres, însă nu a obţinut majoritatea în niciuna dintre cele două camere ale legislativului. 

Coaliţia sa a obţinut 72 din 155 de locuri de deputat şi 10 din cele 43 de locuri care au fost reînnoite în Senat, conform rezultatelor parţiale.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.