Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Alegeri SUA. Detalii INEDITE: Ce reprezintă Măgăruşul Democrat şi Elefantul Republican

Cliparts
magar, elefant - partide sua

State roşii vs. state albastre, liberali vs. conservatori, Republicani vs. Democraţi şi Măgăruşul vs. Elefant - se regăsesc în istoria alegerilor prezidenţiale americane de mai mult de un secol.  Dar, care este originea acestor animale ca simbol al partidelor Democrat şi Republican?

În timp ce platformele partidelor s-au schimbat şi politicienii şi-au adaptat convingerile în funcţie de alegători şi sondaje, un singur lucru a rămas neschimbat timp de mai mult de 100 de ani: iconografia politică a Măgăruşului Democrat şi a Elefantului Republican, relatează Știrile Tvr.

Pleșu, despre tipurile de proști din spațiul public: Prostul solemn e personajul planetar

Candidatul prezidenţial Andrew Jackson a fost primul democrat asociat cu simbolul măgăruşului.

În timpul campaniei pentru alegerile prezidenţiale din 1828, oponenţii săi au încercat să-l eticheteze ca "dobitoc" şi "măgar" pentru convingerile sale populiste şi pentru sloganul său "Să decidă poporul".

Jackson a fost amuzat de idee şi a sfârşit prin a folosi în avantajul său imaginea măgăruşului în afişele sale de campanie.

Şi după ce a câştigat alegerile, oponenţii săi au continuat să utilizeze imaginea măgarului pentru a reprezenta încăpăţânarea lui Andrew Jackson ca preşedinte.

Traian Băsescu, ATAC la adresa unor 'politruci': 'Vântură minciuna DEZMEMBRĂRII ȚĂRII'

Caricaturistul american Thomas Nast este însă cel care a a tranformat măgăruşul în simbolul recunoscut al Partidului Democrat.

Acest animal de partid a apărut pentru prima dată în revista Harper's Weekly în 1870, un forum pentru caricaturile politice ale lui Nast, animalul fiind menit să reprezinte o facţiune anti-război civil.

Publicul a fost cucerit şi, din anul 1880, măgăruşul a devenit simbolul neoficial al Partidului Democrat.

Elefantul Republican. Tot caricaturistul Thomas Nast este reponsabil şi de naşterea acestui simbol.

Într-o caricatură apărută în Harper's Weekly în anul 1874, Nast a desenat un măgar îmbrăcat în blana unui leu înspăimântând animalele de la zoo. Unul dintre aceste animale, elefantul, era etichetat "Votul Republican". A mai fost doar un pas până ce elefantul să fie asociat cu Partidul Republican.

În caricatura sa, Nast se referea la o serie de editoriale din New York Herald care-l atacau pe preşedintele republican Ulysses S. Grant, care încerca să obţină al treilea mandat. Morala măgarului în piele de leu era aceea că deşi deghizat, un prost se dă singur în vileag prin vorbele sale. 

Nast a continuat să foloseacă elefantul pentru a simboliza Votul Republican, până ce acesta a devenit pur şi simplu echivanent cu Republican.

Era un timp când caricaturile politice, deşi erau exilate în bara laterală a paginilor editoriale, aveau puterea de a influenţa cititorii şi votanţii indecişi, iar Thomas Nast era un maestru în domeniu. Caricaturistul, deşi un susţinător loial al Partidului Republican, a reuşit să creeze cele mai durabile simboluri politice ale celor două partide.

Acum, democraţii spun că măgăruşul este isteţ şi curajos, în timp ce republicanii consideră că elefantul este demn şi puternic.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.