Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Alegerile din Moldova în presa internaţională

vot stampila

Cetățenii moldoveni au votat în majoritate partidele proeuropene la alegerile parlamentare care au avut loc duminică în Republica Moldova.

Presa internațională nu a fost indiferentă faţă de un eveniment apreciat ca fiind de importanţă crucială a cărui miză este însuşi viitorul occidental al ţării:

BBC News anunță, potrivit RFI, un avantaj pentru partidele proeuropene din R. Moldova față de cele proruse, dar și faptul că niciunul din blocurile politice, darămite un singur partid, nu poate forma guvernul fără negocieri și alianțe care se anunță dificile. Alegerile și, mai ales, viitorul guvern de la Chișinău au căpătat importanță regională sporită în contextul crizei din Ucraina încevinată.

Spiegel scrie că alegerile din Moldova au reprezentat un referendum pentru direcția de politică externă a micului stat fost sovietic. Singura necunoscută acum, în peisajul post electoral, este poziția de negociere a partidului comunist. R. Moldova ajunsese ultima dată în spațiul public de discuție german odată cu avertismentele cancelarului Merkel legate de politica expansionistă a Moscovei în spațiul ex-sovietic.

L’Express descrie alegerile din Moldova drept un proces de importanță crucială a cărui miză este însuși viitorul țării. Întrebarea la care alegătorii moldoveni au răspuns de fapt este următoarea: Cine urmează să ghideze țara din exterior: Moscova sau Bruxelles-ul. În orice caz, negocierile pentru formarea unui guvern nu vor fi deloc ușoare, mai ales că partidul comunist a anunțat în campanie că nu vrea să ia parte la nicio coaliție.

Le Point crede că, păstrând proporțiile, scrutinul din Moldova este un instrument de măsurare a efectelor crizei ucrainene. Moldova știe foarte bine, poate mai bine chiar ca Ucraina, ce înseamnă să fii prins între două mari blocuri politice și ce înseamnă ca forțele de la Kremlin să susțină mișcări separatiste în Transnistria.

Citeşte şi:

Cine va lua puterea la Chișinău? Primele calcule pentru noul Guvern

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.