Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

UPDATE / Alegerile în Rusia, date peste cap de Ucraina? Serviciile secrete ucrainene se laudă că au spart sistemul informatic de vot

hackeri

UPDATE 16 martie, ora 13.20: Partidul de guvernământ al Rusiei, Rusia Unită, acuză sâmbătă că este ţinta unui atac cibernetic masiv

Partidul de guvernământ al Rusiei, Rusia Unită, a declarat sâmbătă că se confruntă cu un atac pe scară largă de negare a serviciului, o formă de atac cibernetic care măreşte utilizarea internetului, împotriva prezenţei sale online şi a suspendat serviciile neesenţiale pentru a-l respinge, relatează CNBC, arată News.ro.

Preşedintele rus Vladimir Putin, care candidează la alegerile prezidenţiale din Rusia în calitate de candidat independent cu sprijinul Rusiei Unite, a acuzat Ucraina că încearcă să saboteze alegerile, pe care este practic sigur că le va câştiga.

Comisia electorală a Rusiei a raportat vineri că s-a confruntat cu peste 10.500 de atacuri cibernetice în prima zi de vot, iar un site web cheie al guvernului, folosit pentru votul online, a fost indisponibil în unele regiuni ruseşti pentru o mare parte a zilei, potrivit publicaţiei britanice The Telegraph.

ȘTIREA INIȚIALĂ:

Specialiștii în securitate cibernetică din cadrul Direcției Principale de Informații (GUR) a Ministerului Apărării de la Kiev au spart sistemul informatic al serviciilor publice din Federația Rusă, prin care se desfăşoară votul electronic la "alegerile prezidențiale" - relatează, sâmbătă, agenţia Ukrinform, citând surse din serviciile speciale ucrainene, relatează Rador Radio România.

"Site-ul web al serviciilor de stat ruse a căzut. Sistemul de vot a căzut. Specialiștii cibernetici ai GUR au ocolit toate sistemele de protecție. Acest lucru va continua până la încheierea votării" - a declarat un interlocutor pentru Ukrinform.

În plus, sunt efectuate atacuri asupra serviciilor electronice ale partidului Rusia Unită.

"Lucrările specialiștilor cibernetici ai GUR din Ucraina continuă" - a mai menționat sursa.

Partea rusă nu a comentat presupusul atac.

Amintim că, pe 15 martie, în Rusia, a început votul de trei zile pentru alegerile prezidenţiale, "secţii de votare" fiind deschise inclusiv în teritoriile ucrainene temporar ocupate de ruşi. Pentru prima dată, "alegerile" ruseşti durează trei zile - 15, 16 și 17 martie.

A doua zi de alegeri

Rusia organizează sâmbătă a doua zi a alegerilor prezidenţiale la care au participat vineri aproape o treime din cei 112 milioane de ruşi cu drept de vot, informează EFE, relatează Agerpres.

Potrivit Comisiei Electorale Centrale (CEC), peste 30% dintre ruşi şi-au exercitat vineri dreptul de vot, la care trebuie adăugate cele 2,6 milioane care au votat anticipat din cauza războiului din Ucraina.

Vineri, mai multe persoane au fost arestate pentru că au pulverizat cerneală, vopsea şi antiseptic pe urne sau au aruncat cocteiluri Molotov în direcţia secţiilor de votare.

Prezenţa la vot la alegerile prezidenţiale din Rusia, sâmbătă, depăşea 38%

Comisia Electorală Centrală din Federația Rusă a anunţat noi date despre alegerile prezidenţiale şi prezenţa electoratului rus la urne, înregistrate sâmbătă, 16 martie, relatează Rador Radio România.

Comisia Electorală Centrală din Federația Rusă a anunţat că, sâmbătă, 16 martie, prezenţa la vot depăşea 38%. Datele comisiei sunt citate de Agenţia de presă INTERFAX. Aceste date cu privire la participarea la scrutin sunt prezentate, ținându-se cont şi de participarea la alegerile anticipate, care au avut loc în unele regiuni din Rusia, în perioada 25 febriarie - 14 martie, şi de votul exprimat prin intermediul sistemului de vot electronic la distanţă (DĂG). Vicepreşedintele Comisiei Electorale Centrale din Federația Rusă, Nikolai Bulaev, a făcut acest anunţ astăzi.

'Luând în calcul şi votul electronic la distanță, prezența la vot a fost de 38,35%. Aceasta este prezența la vot în general, la nivelul întregii țări', a declarat Bulaev, la reuniunea Comisiei Electorale Centrale din Rusia, care a avut loc sâmbătă. Bulaev a precizat că acestea sunt datele de la ora 8:00, din 16 martie.

Potrivit acestuia, pe platforma federală de vot electronic, 79% dintre alegătorii care s-au înscris au primit buletine de vot, dar 'au votat în număr mai redus'.

'Această prezență la vot denotă faptul că oamenii sunt activi din punct de vedere politic și au posibilitatea de a vota într-un mod convenabil pentru ei', a adăugat Bulaev.

În general, a remarcat vicepreședintele Comisiei Electorale Centrale din Rusia, votul la alegerile prezidenţiale se desfășoară în regim normal, toate secţiile sunt deschise și funcționează.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.