Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Alegerile locale în Letonia, marcate de o rată scăzută de participare

VideoHive
Letonia

Primele alegeri locale din Letonia organizate după o reformă substanţială şi controversată a administraţiei regionale s-au caracterizat printr-o scădere istorică a ratei de participare, puţine surprize politice şi realegerea lui Aivars Lembergs, condamnat la cinci ani de închisoare, ca primar al oraşului Ventspils, transmite duminică EFE, potrivit Agerpres.

Doar 34% din cei 964.339 de cetăţeni cu drept de vot s-au deplasat sâmbătă la urne, în 41 din cele 42 de noi unităţi administrative (faţă de 119, înainte de reorganizare), ceea ce reprezintă cea mai scăzută rată de participare de când Letonia şi-a recâştigat independenţa, în 1991, potrivit Comisiei Electorale Centrale letone.

Analiştii politici atribuie această rată scăzută restricţiilor din timpul campaniei electorale, pe fondul pandemiei de coronavirus.

În oraşul portuar Ventspils, partidul Pentru Letonia şi Ventspils, al lui Lembergs, a câştigat 54,3% din voturi, în ciuda faptului că politicianul leton ispăşeşte în prezent o pedeapsă de cinci ani de închisoare pentru corupţie şi spălare de bani şi riscă să-i fie confiscate active şi proprietăţi imobiliare în valoare de sute de milioane de euro.

La aceste alegeri locale, care reprezintă doar un indicator aproximativ al posibilului comportament al alegătorilor la scrutinul parlamentar din toamna anului viitor, atât partidele din opoziţie, cât şi guvernul au înregistrat câştiguri electorale.

În capitala Riga nu s-au desfăşurat alegeri locale, dat fiind că un astfel de scrutin a avut loc vara trecută, după un scandal politic care a dus la căderea coaliţiei de guvernare.

Partidul de opoziţie Alianţa Verzilor şi a Agricultorilor (ZZS) a câştigat în mai multe noi unităţi administrative unde se impusese ca partid predominant în alegeri precedente. Alianţa Regională Letonă (LRA), care nu a obţinut niciun mandat la alegerile legislative din 2018, a câştigat mai multe mandate în noile unităţi administrative. Autoproclamatul partid social-democrat Armonia (S) a avut rezultate bune în estul Letoniei şi a câştigat oraşul Rezekne. Formaţiunea de centru Noua Unitate (JV), a premierului Krisjanis Karins, a obţinut mandate în 25 noi unităţi administrative.

În multe circumscripţii electorale şi în noile districte, noii consilieri au format "coaliţii curcubeu", compuse din partide naţionale şi formaţiuni exclusiv locale.

Potrivit analiştilor politici, primele alegeri municipale de după reforma administraţiei regionale s-au axat pe probleme locale precum locurile de muncă, autostrăzile, transportul şi infrastructura locală.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.