Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Aleksandar Vucic: 77% din populația Serbiei este complet împotriva sancțiunilor impuse Rusiei

rs.n1info.com
Aleksandar Vucic Vladimir Putin

Marea majoritate a sârbilor se opune impunerii de sancțiuni împotriva Rusiei, a declarat joi președintele Serbiei, Aleksandar Vucic, la un forum desfășurat în Bratislava, potrivit ziarului Vecherne Novosti.

  • „Este adevărat că nu am impus sancțiuni împotriva Rusiei. Am avut întotdeauna sprijin din partea Rusiei și Chinei în problema integrității noastre teritoriale. Dacă impunem sancțiuni, vom pierde sprijinul. Aproximativ 77% din populația Serbiei este complet împotriva sancțiunilor. Poți să le impuni oamenilor, dar asta nu este bine, trebuie să-i consulți”, a declarat Vucic.

„Vom susține întotdeauna integritatea Ucrainei, dar ne întrebăm: cei care luptă acum pentru integritatea teritorială a Ucrainei nu au vorbit despre asta și în 1999 când am fost bombardați de 19 țări NATO?”, a menționat președintele sârb.

El a menționat că Serbia consideră Rusia și Ucraina state fraterne, regretă ceea ce se întâmplă în estul Europei și este pregătită să ofere asistență umanitară Kievului.

Vucic a precizat că nu va trimite arme în Ucraina pentru că nu vrea să fie parte la acest conflict.

  • „Mâine voi vizita refugiații ucraineni. Și nu vom trimite arme, pentru că nu vrem să fim parte la război", a spus liderul sârb

Anterior, ministrul sârb de externe Nikola Selakovich a declarat că Serbia este pregătită să ofere toate tipurile de asistență umanitară cetățenilor Ucrainei, precum și să participe la restaurarea orașelor ucrainene.

Serbia a semnat recent cu Moscova o prelungire cu trei ani a acordului său de aprovizionare cu gaz rusesc. „Este de departe cel mai bun acord din Europa", a afirmat Vucic, după o discuţie la telefon cu omologul său rus Vladimir Putin.

Serbia, ţară candidată pentru aderarea la Uniunea Europeană, a rămas apropiată de Kremlin de la invazia rusă din Ucraina. Deşi a condamnat la ONU agresiunea rusă, Serbia a refuzat să se alăture sancţiunilor europene împotriva Moscovei, care continuă să îi furnizeze gaz la preţ preferenţial. În prezent, factura este "aproape de trei ori mai mică decât oriunde în Europa, iar în această iarnă va fi de 10-12 ori mai mică", potrivit lui Vucic.

Prin acest nou acord, se reafirmă dependenţa aproape totală a Serbiei faţă de Rusia, mai ales că Moscova deţine o parte majoritară în compania naţională sârbă de petrol şi gaz.

Serbia primeşte pentru moment 6 milioane de metri cub pe zi de la gigantul rus Gazprom la un preţ de 251 de euro pe mia de metri cubi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.